“SARAYA DEĞİL MİLLETE BAĞLIYIZ”

Ege Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Bünyamin Kütük Nevzat Kavalar ile söyleşi gerçekleştirdi

“SARAYA DEĞİL MİLLETE BAĞLIYIZ”

CHP’ye yıllarını vermiş, beş dönem Bornova İlçe Başkanlığı yapmış Nevzat Kavalar, Memleket Hareketi’ne destek vereceğini açıkladı. Ege Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Bünyamin Kütük de Sayın Kavalar’la bir söyleşi gerçekleştirdi ve Memleket Hareketi, CHP’den ayrılışı, yeni kurulacak partinin görüşleri gibi pek çok konuda merak edilenleri kendisine sordu.

Bünyamin Kütük: Bizlere kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?

Nevzat Kavalar: 1956 yılında Bornova Işıkkent'te doğdum. Özel Türk Koleji'nde okudum. Evliyim ve Ahmet, Murat ve İpek isimli 3 çocuk babasıyım. Meyve üreticiliği ve hayvancılık yaptım.

1975 yılında Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları’nda siyasete başladım. 24 Ocak 1993' te  CHP Bornova İlçe Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. İlçe Yöneticiliği yanında İlçe Saymanı ve İlçe Sekreteri olarak görev yaptım. 1996-2002 yılları arasında, 3. Dönem CHP Bornova İlçe Başkanlığı yaptım. 3 Kasım 2002, 22 Temmuz 2007 Genel seçimlerinde CHP’den Milletvekili aday adayı oldum. 2 dönem Kurultay delegeliği yaptım. 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde İl Genel Meclisi üyesi oldum ve 2010 yılında İl Daimi Encümen Üyesi seçildim.  Üniversiteyi okuma imkanım olmadı. İşime ve CHP’ye aşık oldum. En zor günlerde dahi partimden vazgeçmedim. Bu aşk şu son döneme kadar devam etti.

Bünyamin Kütük: CHP’ye çok emek verdiniz. Parti baraj altında kaldığında dahi mücadeleye devam ettiniz. Madden ve manen elinizi taşın altına koyarak destek verdiniz. Siz verdiğiniz emeklerin karşılığını alamadınız. Ne Bornova Belediye Başkanlığı ne de milletvekilliğinde destek gördünüz.

“Memleket Hareketi CHP’yi de Kurtarabilir”

Nevzat Kavalar: CHP Halk Partisi’nin ilkeleriyle,  kurumsal kimliğiyle, Ulu Önderimiz Atatürk’ün  ideolojisi ve devrimleriyle asla bir problemimiz olamaz. Benim CHP’den ayrılmaz nedenim; partiyi yönetenlerin Kemalist çizgiden kaymasıdır. Bu nedenle biz Sayın Muharrem İnce’yle böyle bir yola girdik ve bu girdiğimiz yol belki CHP’yi de kurtaracak. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözü vardır; “Benim  en büyük eserim Cumhuriyettir. İki Cumhuriyet Halk Partisi’dir.”

Bünyamin Kütük: Dün sizi alkışlayanlar bugün sizi partiden ayrılmakla suçlayıp taşlatabiliyorlar. Hakaret içermeyen eleştiriye ve saldırılara hazırsınız değil mi?

Nevzat Kavalar: Elbette, hakaret olmadan haddini aşmayan eleştirilere hazırız. Zamanla onlar da bizim doğru bir yolda olduğumuzu anlayacaklar. Kırk beş senedir emek verdiğim partimden neden ayrılayım? Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi’nin de kurtuluşu buradan geçiyor.

Bünyamin Kütük: Şu an hala CHP üyesisiniz ama sanırım istifanız yakın. Memleket Hareketi’nde kurucu üyelerden olduğunuzu söyleyebiliriz. Ankara’ya giderek Muharrem İnce’yle görüşmüştünüz. Bu görüşmeyi biraz anlatabilir misiniz?

Nevzat Kavalar: Ankara’ya kendisiyle İzmir’de nasıl bir strateji belirleyeceğimizi görüşmek için gittim. Muharrem Başkan’la olan birlikteliğimiz CHP’nin kurultaya imza toplaması sürecinde başladı. Kurultay için İzmir’de imza toplanması konusunda öncelik yaptım. Gerekli imzalar da toplantı. Ancak Genel Merkez’den beklenen destek gelmedi, imzaların çekildiği iddia edildi. 600 imza toplandı. Mükerrer denildi, imzalar geri çekildi dendi. 600 barajına gelmiş imzalara rağmen kurultaya gidilmedi. Genel başkanı kuşatmış olan bir güruh var. Genel Başkan’a kalmış olsa kurultay toplanabilirdi. Bizimki o zamanki durumumuzda CHP’liydik ve partiyi mahkemeye düşürmek bize yakışmazdı. Tüzükte düzenlenmeler istendi, üyelere ön seçim, belediye başkanlarının ve meclis üyelerinin, cumhurbaşkanı adayının  üyelerin katılacağı seçimle belirlenmesi istendi. Ancak bu istekler kabul edilmeyince bize de başka bir yol açmak düştü.

Bünyamin Kütük: Muharrem İnce’nin şu an İzmir’deki temsilcisisiniz. Sizlere vatandaş adına iki tane soru sormak istiyorum; birincisi Muharrem İnce göreve geldiğinde demokratik bir anlayış olacak mı? Ön seçim yapılacak mı? İkinci olaraksa Muharrem İnce şartlar gerektirse Millet İttifakı’nın yanında yer alır mı?

Nevzat Kavalar: İlk olarak söylemek istediğim şey; “Muharrem İnce asla ve asla Cumhur İttifakı’nın içerisinde olamaz.” Bu bilgi kesindir.  Sayın İnce cumhurbaşkanı adayı olabilir. Millet İttifakı’yla bir uzlaşma gerçekleştirilirse herkesin kabul edeceği bir cumhurbaşkanı adayı olabilir. Ancak bizim isteğimiz bütün siyasi partilerin cumhurbaşkanı adayı çıkarması ve katılımın yüksek olması.

Bünyamin Kütük: Memleket Partisi olarak siz gerekli durumlarda CHP’yi yek vücut olarak destekleyeceğinizi mi söylüyorsunuz?

Tabi ki. Hiç kimsenin bundan kuşkusu olmasın.  Tedirgin olan CHP’lilerin bu konuda endişelenmesine gerek yok.

Bünyamin Kütük: Bu durumda Muharrem İnce bu yapılanma içinde Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu gibi isimlerin daha önce CHP’de olduğu gibi partiye yaklaşamaması için uzaklaştırıcı bir görev gördüğünü söyleyebilir miyiz?

Nevzat Kavalar: Elbette. Bir kez daha üstüne basarak söylüyorum; biz asla ama asla Cumhur İttifakı’nın içinde olamayız. CHP’li gönüldaşlarımızın içi rahat olsun. Asla sarayın temsilcisi değiliz, halkın temsilcisiyiz. Millet İttifakı’ndan hangi aday çıkarsa biz orda yerimizi alırız ve gereken desteği veririz.

Daha önce Ekmeleddin İhsanoğlu ile Recep Tayyip Erdoğan yarışmıştı. Katılım yüzde 74’tü. Son cumhurbaşkanlığı seçiminde ise 5 aday vardı. Katılım yüzde 84 oldu. Aday çokluğu, ülkedeki demokrasi anlayışına katı sağlıyor.

Bünyamin Kütük: İzmir’de üç belediye başkanı, eskiden il ve ilçe  başkanlığı yapmış, CHP’de bilinen önemli kişilerin Memleket Hareketi’ne geçeceği söylenen kişilerin kimler olduğuna dair neden bir yanıt alamıyoruz Sayın Başkan?

Nevzat Kavalar: Böyle bir hareket var, doğrudur. İsimleri yıpratmamak amacıyla şimdilik sormazsanız sevinirim. Bizler iktidar olmak amacıyla yola çıktık, memleketin yolunu açacağız. partimizin adı da konulduğunda mücadelemiz iktidar olma yolunda sürecek.

Bünyamin Kütük: Peki hedef kitleniz kimler? CHP’li kamuoyunda partiden kopuşlar olacağına dair endişeler var.

Nevzat Kavalar: Muharrem İnce’nin asıl hedefi CHP’den kitle koparmak değil, kararsız olan yüzde 28’e ulaşmak ve z kuşağını kazanmaktır. Altı tane kırmızı çizgimiz var. Bunlar; Atatürk'le problemi olanlar, doğaya ve çevreye saygısı olmayanlar, kadına şiddet ve çocuk istismarını yüksek sesle kınamayanlar, terörün her türlüsünü reddetmeyenler, siyasetten rant elde edenler, din, dil, mezhep ayrımcılığı yapanları istemiyoruz.

Bünyamin Kütük: Bu güzel söyleşi için size çok teşekkür ederiz.

Nevzat Kavalar: Ben de teşekkür ederim.

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2021, 18:28

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0