İzmir’de acının 1'inci yılı

İzmir tarihinin en acı günlerinden olan 30 Ekim depreminin ardından bir yıl geçti. 117 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı depremde ve hemen sonrasında neler yaşandı? Kaç bina yıkıldı? Kaç kişi sağ kurtarıldı?

İzmir’de acının 1'inci yılı

İzmir 30 Ekim 2020 tarihinde saat 14.51’de merkez üssü Ege Denizi, Seferihisar-İzmir açıkları olan (Sisam Adası’nın hemen kuzeyinde) şiddetli bir depremle sarsılmıştı. AFAD verilerine göre deprem 6.6 şiddetinde ölçülürken Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6.9 olarak açıklamıştı. ABD Deprem Gözlemevi’nden yapılan açıklamada ise depremin 7 büyüklüğünde olduğu söylenmişti. 

4 Kasım tarihinde arama kurtarma çalışmalarının sona erdiği, 117 kişinin hayatını kaybettiği ve bin 34 kişinin yaralandığı depremden en çok etkilenen bölge ise Bayraklı olmuştu. Depremde 17 bina tamamen yıkılmış ya da büyük oranda zarar görmüştü. Yıkılan binalardan ise 107 kişi sağ olarak kurtarılmıştı. 

Deprem anında yıkılan binalar ise; depremin simge yapısı haline gelen Rıza Bey Apartmanı, Doğanlar Apartmanı, Emrah Apartmanı, Yılmaz Erbek Apartmanı, Barış Apartmanı, Cumhuriyet Apartmanı, Yağcıoğlu ve Egeman Apartmanı olmuştu. 

HANGİ APARTMANDA KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

*Deprem öncesi 32 daire ve 5 iş yerinin bulunduğu Rıza Bey Apartmanı'nda 37 kişi hayatını kaybederken arama kurtarma çalışmalarında 19 kişi sağ kurtarılmıştı. 

*42 daire ve 8 iş yeri bulunan Doğanlar Apartmanı'nda 14 kişi vefat ederken çalışmalar neticesinde 15 kişi binadan çıkmış ya da kurtarılmıştı. 

*28 daire ve 6 iş yerinin olduğu Emrah Apartmanı ise 30 kişiye mezar olurken apartman enkazında yapılan arama kurtarma çalışmalarında 25 kişi kurtarılmıştı. 

*14 daire ve 4 iş yerinin bulunduğu Yağcıoğlu Apartmanı’nda 11 kişi hayatını kaybederken 7 kişi enkazdan kurtulmuştu.

*Manavkuyu Mahallesi'ndeki Yılmaz Erbek Apartmanı'nda ise 9 kişi hayatını kaybederken 13 kişinin kendi imkanlarıyla ya da ekiplerin desteğiyle enkazdan sağ sağlim kurtulmuştu. 

*21 daire ve 1 iş yeri olduğu Barış Sitesinde 3 blok, depremde yıkılmıştı. 11 kişiye mezar olan enkazdan 2 kişi sağ çıkmıştı.  

DEPREMİN MUCİZE İSİMLERİ

Depremin ardından enkaz çalışmaları dört bir koldan devam ederken acı dolu anların yanında yüz güldüren anlar da yaşanmıştı. Enkaz çalışmaları sırasında depremden günler sonra kurtarılan Elif ve Aydan bebekler, yüzleri güldürmüş ve umutları yeşertmişti. 

Depremden 65 saat sonra Doğanlar Apartmanı enkazından yaralı olarak kurtarılan 3 yaşındaki Elif Perinçek umudun adı olurken, depremden 91 saat sonra Rıza Bey Apartmanı enkazından kurtarılan Ayda Gezgin mucizenin adı olmuştu.  

DEPREM SONRASI ÇALIŞMALARDA HASARLAR TESPİT EDİLDİ

Deprem sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İzmir'de 10 bin 287 binada yapılan hasar tespit çalışmasında 124 ağır, 119 orta, 730 az hasarlı bina tespit edilmiş ve ağır hasarlı binaların tahliye ve yıkım sürecine başlanmıştı.

29 KİŞİYE KAMU DAVASI AÇILDI

Depremin ardından yaralar sarılırken yıkılan 9 binayla ilgili ihmali bulunan kişiler hakkında da soruşturma da başlatılmıştı. Depremden 9 gün sonra İzmir Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, yıkılan 9 yapıya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 29 şüpheli hakkında bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verdikleri iddiasıyla kamu davası açılmıştı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0