IBYAD, kahvaltıda bir araya geldi

İzmir Basın Yayın Derneği (IBYAD) kuruluşunun ardından kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

IBYAD, kahvaltıda bir araya geldi

İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül’de bir araya gelerek İzmir’deki medya kuruluşlarını tek bir çatı altında toplamaya hedefleyen İzmir Basın Yayın Derneği (IBYAD) 13 Ekim 2020 tarihinde sürecini tamamlayarak kurulusunu gerçekleştirdi. Kuruluşun ardından Karşıyaka Emirgan Cafe’de bir araya gelen dernek yöneticileri ve üyeleri, vizyonu; haber siteleri ve internet televizyonlarının yasal bir zemine oturmaları için mücadele etmek, ulusal ve uluslar arası basın örgütleri arasında etkin, saygın ve kucaklayıcı bir sivil toplum kurulusu olan derneğin kuruluşunu kutladı. Derneğin kurucu Başkanı Seçilen Salih Erkek toplantıda yaptığı konuşmada çıktıkları bu zor ve meşakkatli yolda tüm destekçilere teşekkür ederek su açıklamaları yaptı;

“SAHİPSIZ BASIN EMEKÇİLERİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Bu derneği kurma amacımız sahipsiz kalmış yazılı ve görsel basınımızın yerel emekçilerine sahip çıkmak, yaşanan olumsuzluklara karsı durmaktır. Misal Ankara, İstanbul gibi şehir dışında kurulu müteahhitler, iş adamları İzmir’deki kamu kurumlarından ihaleler alıyor, İzmir’den para kazanıyor lakin İzmir’deki yerel medyaya tek bir ilanlarını dahi vermiyorlar. Tüm ilan ve reklamlarını ulusal basına veriyorlar. Aynı şekilde İzmir’deki bazı belediye başkanları da kendi yandaşları haricindeki basın temsilcilerini yok sayıyorlar.

“HEDEFİMİZ İNTERNET HABERCİLİĞİNİ YASALLASTIRMAK”

“ilk hedefimiz internet haber partallarını ve internet üzerinden yayın yapan TV kanallarını yasalaştırmak olacak. Konuyu geçmiŞ Basbakan Binali Yıldırım’a elliye yakın gazetecinin katıldığı toplantıda arz etmiştim. Arzum kabul görmüştü. Derneğimizin kuruluşunu tamamladıktan sonra konunun uzmanı olan arkadaşlarımızla Ankara’ya giderek temaslarda bulunacağız. Siyasi parti liderleri, temsilcileri ve İzmir milletvekilleriyle görüşülerek desteklerini alacağız” dedi.

Çağımız teknoloji çağı olduğunun altını çizen Erkek, “Hepimizin malumu artık yazılı basın yani gazeteler okunmuyor. Herkes internet üzerinden yayın yapan haber sitelerini okuyor. Basılı gazeteler okunmaz haldeler. Lakin bizleri gazete çıkarmaya geçmiş yasalar mecbur ediyor. Basın Yayın Kanunu ve Basın İlan Kurumu’na tabi olmayan haber siteleri belediyelerden ilan alamıyorlar. Hâlbuki; gazete baskısı her konuda yurdumuza çok büyük zararlar veriyor. Gazetelerin kâğıdı da mürekkebi de kalıbı da ithal. Ayrıca ağaçların kesilmesinin yanı sıra baskı makinaları da ithal, elektrik sarfiyatı zaten külliyen zarar. Haksızlığa gelince de belediye başkanları kendi yandaşlarına diledikleri ilanları veriyorlar, haksızlıklar diz boyu. Belediyeler bunların çiftliği olmamalı. Bu olumsuzluğa dur diyeceğiz” seklinde konuştu. Ardından söz alan IBYAD Genel Sekreteri Erdoğan Gezer, basın camiasının taze bir kana ihtiyacı olduğunu vurgulayarak şunlara değindi;

“BASIN EMEKÇİLERİNİN EMEĞİ YOK SAYILMAKTADIR”

İzmir Basın Yayın Derneği’ni “bizimde sosyal faaliyetimiz olsun”, “hadi bir dernek kuralım” amacı ile kırmadık. Bu

dernek Türkiye için ihtiyaçtı, hatta kanayan bir yara idi ve bu yara günden güne büyüyordu. Yani tespit sudur;

başta biz İzmir basınının emekçileri olmak üzere maalesef Türkiye’de hiç bir internet gazetesi ve TV’si bırakın emeğinin karşılığını almasını yok sayılmaktadır. İşte buradan hareket le bu ihtiyaç doğmuştur. Bizlerde bu sorumluluk bilinci ile İzmir Basın Yayın Derneği’ni hayata geçirdik. Çok hamasi nutuk atmadan diyoruz ki dijital platformda emek veren her basın mensubu yasa olarak da tanınmalı, basın toplantıları ve benzeri aktivitelere iştirak sekli basın mensubuna yakışır şekilde yasal çizgilerle belirlenmeli” dedi. Kahvaltının kaynaşma ve dayanışma amacıyla yapıldığı bu tür etkinliklerin önümüzdeki süreçte devam edeceği bildirildi ve kahvaltıya katılım sağlayan herkese teşekkür edildi.

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2020, 14:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0