ESHOT’a ÜFE zammı çanları çalıyor: Güncel tarife kaç lira oldu?

Mart ayı enflasyon ve ÜFE oranlarının açıklanmasıyla birlikte İzmir’de toplu ulaşıma gelmesi beklenen zam da belli oldu. Mart ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından gerçekleştirilen toplantıda, İzmir’deki toplu ulaşıma zam yapılması ve zammın ÜFE’ye bağlanmasına karar verilmişti.

ESHOT’a ÜFE zammı çanları çalıyor: Güncel tarife kaç lira oldu?

Türkiye’de derinleşen ekonomik kriz kendini her alanda gösterirken zamanın yükü de vatandaşa yüklenmişti.

Artan akaryakıt fiyatları nedeniyle geçtiğimiz at İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), mart ayı toplantısında İzmir’de toplu ulaşıma zam yapma kararı almıştı.

Alınan kararla birlikte toplu ulaşıma yüzde 38 oranında zam yapılmış ve ilk biniş ücreti 4,70 lira olan ilk biniş ücreti 6,50 liraya, 90 kuruş olan ikinci biniş ücreti ise 1,20 liraya yükselmişti. 2022 yılı ocak ayında zamdan muaf tutulan öğrenci binişleri de 2,20 liraya yükseltilmişti.

Öte yandan; Mart ayında bir ilkin altına da imza atılmış ve toplu ulaşım fiyatları Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE)’ye bağlanmıştı.

ENFLASYON ORANLARI AÇIKLADI

Bugün açıklanan mart ayıo enflasyon oranıyla da İzmir’de toplu ulaşımda Nisan ayı fiyatları belli oldu. 

Tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,46’lık artış gösterdi. martta yıllık tüketici enflasyonu yüzde 61,14'e yükseldi.

Mart ayında üretici fiyatlarındaki artış yüzde 9,19 oldu.

NİSAN AYINDA TOPLU ULAŞIM KAÇ LİRA OLACAK?

Açıklanan ÜFE oranına göre; İzmir’de toplu ulaşıma da yüzde 9.19 oranında zam gelmesi bekleniyor. 

Buna göre; toplu ulaşımda ilk biniş bedeli 59 kuruş artarak 7,09 kuruş olacak.

MAHKEME KARARI BEKLENİYOR

Öte yandan; toplu ulaşımın ÜFE oranına bağlanması, geçtiğimiz yıllarda mahkeme kararıyla iptal edilmiş ve bu bağlamda alınan karar İzmir muhalefeti tarafından eleştirilmişti.

Büyükşehir kaynaklarından edinilen bilgilere göre; toplu ulaşıma zam gelip gelmeyeceği konusunda mahkemenin kararına göre hareket edilecek.

MISIRLI’DAN HUKUKA UYMA ÇAĞRISI

İzmir büyükşehir Belediyesi AK Partili meclis üyesi ve Bütçe ve Plan Komisyonu üyesi Fikret Mısırlı, karara ilişkin mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı olduğunu hatırlattı ve “İzmir Büyükşehir Belediyesi Eshot otobüs, metro, vapur, İzban ve tramvaya biniş ücretlerine  2022 başındaan geçerli olan başta yüzde 40  zam yapılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi UKOME  çoğunluksuz alınan bu kararın ardından mahkemeye taşınmıştı ve mahkeme 28.01.2022 de yürütmeyi durdurma kararı vermişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi yine benzeri bir usulsuz karar alarak UKOME, Mart ayı başında 5.45 Tefe/Tüfe farkı ile 20 Mart tarihinden geçerli olacak ilave yüzde 38  zam daha yapmıştı.  1 Nisan 2022 geçerli olacak olan yüzde 4. kararı vermiş oldu. İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nin 28 Ocak 2022 tarihinde sene başında yapılan tarife değişikliğini usulsuz bularak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bildirildiği kararda UKOME, CHP’li ilçe Belediyelerin çoğunluğu oy kullanmanın genel kurulda teamüllere aykırı olarak oy kullandırılması nedeniyle aldığı zam kararları mahkeme usulsuz bulmuş yürütmeyi durdurma kararı vermişti. İzmir Bölge Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararını uygulamayan İzmir Büyükşehir Belediyesi ardında 3 kez toplamda yüzde 49 daha hukusuz zamları uyguluyor.  Yasal olmayan yollarla alınan zam kararları İzmir halkının cebinden çıkan ulaşım ücretlerii sosyal demokrat sosyal belediyecilik yapacağım diye arkadan dolanarak yapılan geçersiz zamlı tarifelerle gerçek yüzlerini ortaya koyuyor. Bunun sonuna sene başından bu yana yapılan yüzde 90  zamların ile ilgili İzmir Bölge Mahkemesince alınan yürütmeyi durdurma kararlarıını yok sayan İzmir Büyükşehir Belediyesinin hukuka ve kamuya saygısı yok. Biz, bu kararların uygulanmaması için takipçisi olacağız” dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0