Dervişoğlu: "TÜİK ile saha verileri arasında 2 kat fark var"

Yanlış tarım politikaları yüzünden Türkiye'nin yüksek ithalatçı konumuna geldiğini belirten İYİ Partili Dervişoğlu, TÜİK ile saha verileri arasında 2 kat fark olduğunu vurgulayarak, Bakan Pakdemirli'ye, "Bakanlık olarak tarımsal üretimdeki yapısal sorunlara kalıcı çözümü hedefleyen bir politika planlamanız var mıdır?" dedi.

Dervişoğlu: "TÜİK ile saha verileri arasında 2 kat fark var"

Türkiye'de son yıllarda uygulanan yanlış tarım politikaları ve yetersiz destekler sonucunda, tarım üretiminin azalarak, yüksek ithalatçı konumuna geldiğini belirten İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat  Dervişoğlu, konuyu Meclis gündemine taşıyarak, "Türkiye son 20 yılda 4,5 milyon hektar tarım arazisini kaybetmiş, tarım sektöründeki istihdam ise yüzde 44 azalmıştır. Tarımsal üretimde girdi maliyetleri her geçen gün artarken, kar oranları düşmekte ve Türk çiftçisinin üretim kabiliyeti günden güne erimektedir" dedi.

TÜİK İLE SAHA VERİLERİ ARASINDA 2 KAT FARK VAR

Son bir yıl içinde gübre fiyatlarının yüzde 52, hayvan yeminin yüzde 29, tarımsal ilaçların ise yüzde 11arttığını gösteren TÜİK'in tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin yıllık yüzde 27,6 oranında arttığını belirten Dervişoğlu, TÜİK'in veriler ile sahadan elde edilen veriler arasında iki kat fark olduğuna dikkat çekerek, "TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İle Türkiye Ziraatçılar Demeği tarafından yapılan açıklamalara göre tarımsal üretimde girdi artışları tarımsal ilaçlamada yüzde 30-85 aralığında, gübrede  yüzde 90-120 aralığında, hayvan yeminde ise yüzde 60 oranında gerçekleşmiştir. TÜİK'in açıkladığı veriler ile sahadan elde edilen veriler arasında neredeyse iki kat fark olduğu görülmektedir.Tarımın milli bir mesele olduğu ve tarımsal kalkınmanın önemi göz ardı edilmemelidir. Uygulanan yanlış politikalar hem tarımsal üretimi hem çiftçimizi ağır koşullar altında tarım faaliyeti gerçekleştirmeye sürüklemektedir. Bu ağır koşulların akabinde gıda sanayisi ve gıda sektörüne yansıyan maliyetler vatandaşlarımızın ekonomik yaşamına da baskı uygulamaktadır. İktidarın bu gidişata son vermesi için tarımsal üretime dayalı destekleri artırması ve tarım sektörünü sübvanse etmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

TARIM SORUNLARINI NASIL ÇÖZECEKSİNİZ?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, "Bakanlık olarak tarımsal üretimdeki yapısal sorunlara kalıcı çözümü hedefleyen bir politika planlamanız var mıdır?" sorusunu yönelten Dervişoğlu, "Fiyat artışlarının nedenleri ve sonuçları üzerinde bir saha araştırması yapılmış mıdır?" diye sordu.

Dervişoğlu şu sorularına da yanıt istedi:

Tarım sektöründe yüksek girdi maliyetlerini kontrol etmek amacıyla ne gibi önlemler alınacaktır?

Tarımsal üretim için gerekli olan gübre, tohum, ilaç, yem, mazot, elektrik gibi temel girdilerdeki artışı sübvanse etmeye yönelik gerekli desteklerin sağlanması planlanmakta mıdır?

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0