BAŞLIK: TUZED (Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği) Ege'de Gövde Gösterisi Yaptı.

TUZED Plaket Töreni Gerçekleştirildi

BAŞLIK: TUZED (Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği) Ege'de Gövde Gösterisi Yaptı.

Geçtiğimiz pazar günü, Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği (TUZED) Plaket Töreni gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen törende, Sayın Tuzed Onursal Başkanı Gafur Oturak konuşmas yaparak başladı. Emekli uzman çavuşların sorunlarını ve mağduriyetlerini dile getiren Oturak, sivil memur olarak emekli edildiklerini belirtti.

Açılış Konuşması Yapmak İçin TUZED Ege Bölge Başkanı Sayın Cevdet Çağlar sahneye davet edildi. Sayın Çağlar;

“Çok değerli değerli başkanlarım, kıymetli misafirler, saygıdeğer basın mensupları ve camiamızın değerli emektarları, bu güzel günde bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim hepiniz hoş geldiniz.

Adım Cevdet Çağlar. TUZED Uzman Çavuşlar Ege Bölge Temsilcisiyim. Mağduriyetimizin 10 yılına yaklaşırken Açılan Meclis ile yeniden gündem oluşturmak ve sesimizi duyurmak için burada toplanmış bulunmaktayız.

Biliyorsunuz ki hala 3.000 kişilik mağdur 6000 sayılı kanun mağduru Uzman Çavuş Sivil Memur Emeklileri henüz haklarını geri almış değil.

Bu kapsam da: Cumhurbaşkanı Basın sözcüsü sayın İbrahim KALIN’DAN 2 defa randevu teyidi alınmış olup yakın zamanda görüşme gerçekleşecektir. Yapılan istişarede bu görüşmenin mutlaka olacağı tarafımıza bildirilmiş olup görüşme günü tüm 6000 Sayılı kanun mağduru Uzman Çavuş Sivil Memur Emeklisi arkadaşlarımızı Ankara Beştepe’de görmek ve görüşme sonrası müjdeli haberi camiamıza birinci ağızdan vermek istiyoruz.

Uzun yıllardır mücadelesini verdiğimiz bu haklı davada sona yaklaştığımıza inanıyorum. Cumhurbaşkanı ile randevu tarihinde tek sorun ülkenin içinde bulunduğu pandemi süresi ve depremlerin olması ayrıca diğer sorunlar nedeni ile randevu tarihlerinin ileri bir tarihe ertelenmesi olmuştur.

Değerli Başkanlarım ve saygıdeğer Arkadaşlarım;

Sonuca giderken biraz daha sabır göstermekte fayda olmakla birlikte bizlerin yapmış ve yapmakta olduğu ajans&basın&tv yayınlarını yakından takip etmenizi önemle rica ediyorum. Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum, hoş geldiniz sefa getirdiniz.” Şeklinde açıklamada bulundu.

Ardından mikrofonu alan TUZED Genel Başkanı Sayın Ömer DOĞAN’IN, günün anlam ve önemi hakkında konuştu;”

“Tüm Uzmanlar ve Emekliler Derneği Genel Başkanı olarak Bugüne kadar yapmış olduğumuz mücadele Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan ve emekli olan tüm uzman çavuş kardeşlerimizin özlük haklarının iyileştirilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi yönündedir. Bu mücadelemiz 3269 sayılı uzman erbaş kanunu düzelince uzman çavuş kardeşlerimizin mağduriyeti bir nebze olsun az alıncaya kadar devam edecektir

Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri bakanlığı bünyesinde yaklaşık olarak iki yüz bin uzman erbaş istihdam edilmektedir. Bu vatan sevdalısı milletin öz evladı olan gençlerin özlük hakları yetersizdir

Gelin, bu uzman erbaşların sözleşmelide olsa özlük haklarını insana yakışır bir şekilde düzelterek gelecekte ne olacağım kaygılarını ortadan kaldıralım. Özlük haklarındaki eksiklikler ve adaletsizliklerden bir kaçına değinmek istiyorum.

  1. SİVİL MEMURLUK SORUNU

6000 sayılı kanun mağduru arkadaşlar var bu arkadaşlarımız 45 yaşına geldikleri gün emekli hakkını kazanamadık ları için Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde sivil memur olarak görev lendirileler bu arkadaşların içerisinde bir gün dahi sivil memurluk görevi yapan var Altay 1 yıl yapan var bu kardeşlerimize hiçbir hak kaybının olmayacağı söylenmesine rağmen bu kardeşlerimiz emekli edilirken devlet memuru statüsünde emekli edildiler en düşük devlet memuru maaşı bağlandı ellerindeki uzman çavuş kimlikleri alındı ellerindeki yeşil pasaportlar alındı sosyal tesislerinden ve orduevlerinden faydalanma hakların hepsi tamamen alındı Şu an emsali bir uzman çavuştan  bir sivil memur emeklisi olan kardeşimiz 750 TL daha eksik maaş almaktadır aldıkları emekli sandığındaki tazminatlar yine düşük olmuştur Bu kardeşlerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi hak kayıplarının önlenmesini ve geçmişteki yaşadıkları mağduriyetten dolayı eksik aldıkları Maaşlar ve tazminatların ödenmesini istiyoruz.

  1.  SİLAH SORUNU

Ayrıca uzman çavuşlara eğitim süresi bittikten sonra subay ve astsubaylara verilen ilk nasip istihkakı silah dediğimiz silah verilmemektedir Ayrıca subay ve astsubaylara verilen zati Demirbaş silah Hakkı uzman çavuşlara verilmemektedir uzman çavuşlar kendi ceplerinden Makine Kimya Endüstrisi kurumunda silah almaktadırlar bu silahın da taşınması tamamen Amir insiyatifinde Birlik Komutanlığı insiyatifindedir silahlı kuvvetlerde görev yapıp her türlü silahı en etkin şekilde kullanabilen bu kardeşlerimize devletimizin ilk nasıl silah ve zati Demirbaş silah vermesini istemekteyiz.

     3.  SAĞLIK SORUNLARI

  Bir yıl içerisinde 90 gün istirahat ve hava değişimi alan uzman erbaşın Türk silahlı kuvvetlerinden ilişiği kesiliyor. Bu mağduriyeti subay ve astsubaylar gibi, düzenlemeyle aynı  seviyeye getirmeliyiz. Karaciğerinden babasına parça verdi diye uzman erbaşın sözleşmesi fesih edilmiştir. Bu insanlarında hastalanmaya hakkı var, meslekleri ve sevdikleri arasında seçim yapmaya zorlanmamalıdırlar. Sağlık yönetmeliğinde subay ve astsubaylara tanınan tedavi olma hakkının Uzman çavuşlara da verilmesini Ayrıca uzman çavuşlardan rahatsızlanan olanların sınıf ve branşının değiştirilerek daha uygun kadrolarda görevlendirilmesini

  4.  KIDEMLERİN RÜTBEDEN SAYILMASI

Uzman erbaşları kendi aralarında astlık ve üstlük münasebeti yoktur. Yirmi yıl önce başlayan uzman erbaşla yeni göreve başlayan uzman erbaş arasında hiçbir fark yoktur ve aynı maaşı almaktadırlar. Hiyerarşi ile yönetilen bir orduya bu gibi uygulama yakışmamaktadır. Her üç yılda aldıkları kıdemin rütbeden sayılarak, astlık üstlük münasebetleri ve aldıkları maaş ve tazminatlar buna göre düzenlenmelidir.

     5. BASKI MOBING

Uzman erbaşların alım amacı, devamlılık arz eden teknik ve kritik kadro görevlerinde istihdam edilmek üzere alınmışlardır. Bunların görevi çaycılık, kalorifer ateşleyicisi, yemekhane görevlisi, çevre temizliği, komutan haberciliği vs. işler değildir.  Görevleri Savaşmak ve vatan bekçiliğidir. Her şeye para bulan devletimiz bu tür görev harici işlerin dışarıdan hizmet alımı yöntemiyle de yapılması konusunda da para bulacağına eminiz. Bu şekilde yapılacak uygulama personelin moralini de düzelterek daha verimli görev yapmalarına yardımcı olacaktır.

   6. ATAMA SORUNLARI

     Uzman erbaşların atama yönetmeliği yoktur aile götürülemeyecek garnizonlarda subay ve astsubaylar iki yıl görev yaparken uzman erbaşlar bu bölgelerde dört ile beş yıl arasında görev yapmaktadırlar.  Subay ve astsubaylar  doğu garnizonlarına üçüncü gidişlerinde tazminat alırlarken uzman erbaşlar bu tazminatlardan faydalandırılmaları atama yönetmeliğinin olmayışından dolayı çok uzun yıllar sonra tazminat hakkını  elde etmektedirler.

    7. EĞİTİM SÜRESİ

Eğitim süreleri çok kısadır. Kısa bir eğitim verilerek terörle mücadele bölgesine gönderilmektedirler. Tıpkı yükümlü erler zamanında aldırılan acemi eğitimi kadar. Profesyonel  bir ordu istiyorsak, uzman erbaş eğitimi  en az bir yıl  verilmeli, bu eğitimin Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde açılacak bir branş eğitim olarak verilmesini Eğer ki buralarda olmuyor ise uzman erbaş eğitim birlikleri olan büyük birliklerde en az bir yıl süreyle her türlü eğitimin verilmesi her türlü tatbikatın her türlü olayların nasıl meydana geldiği yaşandığına dair eğitimlerin verilmesi nazarı eğitim teorik eğitim pratik eğitim Genel kültür eğitimi genel görgü kuralları ve akla gelebilecek her türlü savaş eğitiminin subay ve astsubayların aldığı eğitime yakın eğitim verilmelidir.

   8. ASTSUBAY LIĞA GEÇİŞ

Silahlı kuvvetler bünyesinde şu anda Uzman çavuşların büyük bir bölümü önlisans mezunu olmakla birlikte uzman çavuşluktan astsubaylığa geçiş ücretleri %5 nerdedir biz bu oranın en az %50 lere gelmesi ve Uzman çavuşların da hedeflerinin olmasını Ayrıca uzman çavuşlardan belli bir görev süresini tamamlayanların aldıkları sicil puanları yaptıkları görevler dikkate alınarak 7 yıldan itibaren yapılacak bir Sınavla muazzaf olmalarını kadroya getirmelerini bu şekilde de Uzman çavuşların moral motivasyonunun görev bağlılıklarını daha da artıracağını düşündüğümüz için Uzman çavuşlara hem astsubaylık hem de kadroya geçiş hakkı verilmesini istiyoruz

   9. 3600 EK GÖSTERGE

Uzman çavuşlara verilen ek göstergenin 3600 olmasını istiyoruz Sayın Cumhurbaşkanımızın 3600 ek gösterge verilecek dedi devlet memurlarının içerisine Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 3600 ek gösterge almayan tek kesim uzman çavuşlar Iğdır bu haktan Uzman çavuşların da faydalandır bulmasını talep etmekteyiz

  10. RÜTBE SPOLET SORUNU

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapıp tek spoleti olmayan zümre uzman çavuşlar Iğdır Ayrıca Uzman çavuşların harici üniformadaki rütbeleri kırmızı renktedir Bu da uzman çavuşları toplum içerisinde Subay ve Astsubay rütbe işaretlerinden farklı bir pozisyonda göstermektedir. Bu da Uzman çavuşların moral motivasyon olarak olumsuz yönde etkilemektedir Uzman çavuşların rütbe ve sporet işaretlerinin düzenlenerek çağımıza uygun bir şekilde rütbe ve spolet işaretlerine kavuşmalarını istiyoruz.” Diyerek yaşanan sorunlara değindi.

Tören,plaketlerin teslim edilmesiyle devam etti.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Gafur OTURAK
Gafur OTURAK - 3 yıl Önce

Başarılar Dilerim

SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0