'Ulaşım zammı' davasında mahkemeden karar çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) geçtiğimiz Mart ayında toplu ulaşıma yüzde 38 zam yapılmasıyla ilgili aldığı karara TCDD İzmir 3. Bölge Müdürlüğü tarafından açılan davada yeni bir gelişme yaşandı. İzmir 6. İdare Mahkemesi, yüzde 38'lik zammı içeren kararla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

'Ulaşım zammı' davasında mahkemeden karar çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) geçtiğimiz Mart ayında yapılan toplantısında belediyeye ait toplu ulaşım araçlarının biniş ücretine yüzde 38 zam yapılma kararı kabul edilmişti. Yapılan zamla birlikte İzmir'de toplu ulaşım araçların birinci biniş ücreti 4,70 liradan olan 6,5 liraya çıkmıştı. Ayrıca biniş ücretlerine her ay Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranına göre zam yapılması kararlaştırılmıştı.

Karar, kurulda bulunan hükümet üyelerinin ret oylarına karşılık, İzmir Büyükşehir ve CHP'li ilçe belediye başkanlarının kabul oyları sonucu oy çokluğuyla UKOME'den geçmişti.

TCDD İzmir 3. Bölge Müdürlüğü ise konuyu yargıya taşıyarak alınan kararın iptali için dava açmıştı. Açılan davaya ilçe belediye başkanlarının UKOME toplantısına katılıp, oy kullanmalarının yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçe gösterilmişti.

Öte yandan davayla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. İzmir 6. İdare Mahkemesi, UKOME’nin aldığı zam kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

“KARAR DAVANIN HAKLILIĞINI GÖSTERDİ”

Konuyla ilgili Ege Postası’na açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Alınan karar hukuki değildi. Daha önce de benzer bir karar alınmıştı ama mahkeme iptal etmişti. Bunu bile bile Büyükşehir Belediyesi yetkililerin almış olduğu bir karardı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vererek, TCDD’nin bu konuda açmış olduğu davanın haklılığını gösterdi” ifadelerini kullandı.

“UMARIM BUNDAN SONRA HUKUKA UYGUN KARAR ALINIR”

Mahkemenin verdiği kararla toplu ulaşım için alınan zam ve bu zamların ÜFE’ye bağlanması kararlarının iptal olduğunu belirten Hızal, “Biz hem zam ve ÜFE meselesinin doğru olmadığını, hem de alınan kararların hukuki olmadığnı dile getiriyorduk. Bundan sonraki süreçte muhtemelen yeni bir düzenleme yapılacak. Bundan sonra yeniden fiyat düzenlemesi yapılması için UKOME’nin uygun bir şekilde toplanması lazım. Umarım bundan sonra Büyükşehir Belediyesi hukuka uygun bir karar alır” dedi.

Öte yandan mahkeme kararıyla ilgili haber merkezimize ulaşan bilginin doğruluğunu teyit ettirmek üzere ulaştığımız davanın karşı taraf avukatı Sena Gülnihal Son ise gazeteci kimliğimize inanmadığını gerekçe göstererek görüş bildirmeyeceğini aktardı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0