Tuzla’daki fabrika yangınında patlama

Tuzla Orhanlı Deri Organize Sanayi Bölgesi Deri Yan Sanayi Sitesindeki bir polyester fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle sabah saatlerinde yangın çıktı.

Tuzla’daki fabrika yangınında patlama

Yangına çevre ilçelerden gelen itfaiye ekiplerinin de desteğiyle müdahale edildi.

Saat 14:00’da kontrol altına alınan yangında saat 15:00 sıralarında bir patlama meydana geldi.

Patlama sırasına tanker parçası itfaiye erlerinin üzerine düştü. Yaralanan 3 itfaiye görevlisi hastaneye kaldırıldı.

İBB’DEN AÇIKLAMA

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikada çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Saat 15.15 itibariyle, İBB İtfaiyesi 53 araç 147 personelle yangına müdahale ediyor.

Tuzla Aydınlı Mahallesi Organize Deri ve Sanayi Bölgesi’nde, bir kimya fabrikasında, 11.40 sularında başlayan yangına müdahale devam ediyor.

Alevlerin, fabrikanın bitişiğinde bulunan silolara da sıçraması üzerine söndürme çalışmaları sürüyor.

Yangına İstanbul İtfaiyesi'nin, 13’ü Anadolu Yakası, 8’i Avrupa Yakası olmak üzere 21 istasyonundan 53 araç, 147 personeli ile müdahale ediliyor.

İBB itfaiyesi ile birlikte, ilçe belediyelerden 14 su ikmal aracı, İSKİ’den de 3 su ikmal aracı söndürme çalışmalarında görev alıyor. Ayrıca, söndürme çalışmalarında Gebze İtfaiyesinden de 3 araç bulunuyor.

İKİ İTFAİYE ERİ YARALANDI

İBB, yangınında yakıt tankında meydana gelen patlama sonucu itfaiye erleri Nebi Polat ve Yusuf Tüysüz yaralandığını ve tedavi altına alındığı bildirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Hüseyin Toros, dumanla birlikte havaya yayılan kimyasal parçacıkların insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek, Cuma günü bölgede yağacak olan yağmurlarla bu kimyasalların yer yüzüne ineceğini belirtti.

“İNSAN SAĞLIĞINA SON DERECE ZARARLI”

Tuzla’da meydana gelen yangın ve patlama ile ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Hüseyin Toros, “Yangının nereden çıktığı ve yanan maddenin ne olduğu son derece önemli. Yanan kimyasal, zaten endüstri bölgesinde kimya içerikli bir fabrika olduğunu anlıyoruz. Yangından çıkan bu parçacıklar, gazlar insan sağlığına son derece zararlı. Bu tür yangınlarda asla ‘duman altı’ dediğimiz yani yangından çıkan dumanların olduğu bölgede insanların öncelikle pencerelerini kapatmaları, mümkünse o bölgeyi terk etmeleri gerekiyor” dedi.

“BAŞTA SOLUNUM SİSTEMİ OLMAK ÜZERE, KAP DAMAR, BEYNE KADAR VARAN HASTALIKLARA SEBEP OLABİLİYOR”

Toros, “Yangının çok büyük olması sebebiyle çok fazla parçacık atmosfere salınıyor. Bu soluduğumuz parçacıklar, bizim solum sistemimizle vücudumuza rahat bir şekilde girerek, başta solunum sistemi olmak üzere, kap damar, beyne kadar varan hastalıklara sebep olabiliyor. Son derece önemli ve mümkün mertebe bu tür yangın olan bölgelerden uzak durmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

CUMA GÜNKÜ YAĞMURA DİKKAT

Hüseyin Toros, “Batılı bir rüzgar hakim, İzmit bölgesi ve daha sonra da ormanlık bölgeler üzerinde hareket ediyor çıkan duman. Bölgede Cuma günü yağış bekleniyor. Atmosferde asılı kalan parçacıklar yağışla beraber o bölgelerde yer yüzüne düşecekler. Cuma günü yağan yağmurda o bölgede mümkün mertebe yağmur altında kalmamak son derece önemli. Atmosferdeki kalıntılar insan sağlığı için zararlı olabilir” diye konuştu.

Sabah başlayan yangında ilgili detaylar...

İTFAİYE ERLERİ HASTANEYE KALDIRILDI

Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi, Deri Yan Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren bir polyester fabrikasında sabah saatlerinde yangın çıktı. Yangın söndürme çalışmaları esnasında, tankın patlaması sonucu iki itfaiye eri yaralandı. Ambulansla Tuzla Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Yusuf Tüysüz’ün durumunun iyi olduğu öğrenilirken, özel bir hastanede tedavi altına alınan Nebi Polat’ın ise ameliyat edileceği öğrenildi.

DURUMU AĞIR

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Müdürü Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Erdal İbanoğlu, yaralanan itfaiye eri Nebi Polat’ın hayati tehlikesinin devam ettiğini ifade ederek “Yaklaşık yarım saat önce hastanemize gelen yaralımızın muhtelif kırıkları var. Kalça kemiğinde, kuyruk sokumu kemiğinde, ayak kemiğinde bir kırık var. Bunlara acil müdahale etmek gerekiyor. Şu anda ön müdahalesi yapıldı ortopedi tarafından. Patlamaya bağlı olarak akciğerlerinde bir sıkıntı var. Bunun tedavisi de şu anda mekanik ventilasyon ile sağlanıyor. Beyin cerrahlarımız tarafından da değerlendirildi. Hastamızın beyin bölümünde ufak bir kanama söz konusu ama şu anda müdahaleye gerek olan bir şey yok. Hastamızın hayati tehlikesi devam ediyor. Önümüzdeki saatler bizim için önemli. 24-48 saat içinde daha sağlıklı bilgiler verebiliriz. Kırığına ilk müdahale yapıldı. Yarın sabah ameliyatı planlanıyor bunun dışında yoğun bakımımızda gözetim altında” şeklinde konuştu.

FABRİKADAN AÇIKLAMA GELDİ

Yangının meydana geldiği fabrikadan da yangınla ilgili açıklama geldi. Açıklamada, “Orhanlı Deri Organize Sanayi Bölgesi Deri Yan Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren ve Huntsman'in bir kuruluşu olan EMA Kimya Sistemleri'nin üretim alanı dışında bir yangın çıktı. Tüm çalışanlarımız ve yüklenicilerimiz fabrikamızdan ivedilikle hiçbir yaralanma olmaksızın sağlıklı bir şekilde tahliye edilmiştir. Dış bölgede çıkan yangın ana fabrikaya ve bitişiğindeki ticari alana sıçramıştır. Her iki alan da derhâl boşaltılmış ve itfaiye ekipleri yangını kontrol etmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Yangının tesis dışındaki çevresel etkileri de izlenmektedir. Ayrıca yangına müdahale eden iki itfaiye erimizin yaralandığı bilgisini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. İlk önceliğimiz itfaiye ekiplerinin durumunun iyi olmasıdır. Yaralanan itfaiye erlerimizin sağlık durumlarını yakından takip etmekteyiz. Yaralanan itfaiye erlerimizin aileleri ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerimizi sunar, tüm süreci yakından izleyerek gerekli durumlarda kamuoyunu bilgilendireceğimizi paylaşmak isteriz” ifadelerine yer verildi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0