Trump'tan Türkiye'ye tehdit: Ekonomisini tamamen yok ederim

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden Türkiye'yi tehdit eden bir açıklamada bulundu.

Trump'tan Türkiye'ye tehdit: Ekonomisini tamamen yok ederim

Trump, açıklamasında "sınırları aşması durumunda Türkiye'nin ekonomisini "yok edeceğini" söyledi.

TÜRKİYE'Yİ TEHDİT ETTİ

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Daha önce de söylediğim gibi, sadece tekrarlıyorum, eğer Türkiye benim büyük ve benzersiz bilgeliğimle sınırı aşmak olarak değerlendirdiğim bir şeyi yaparsa, Türkiye'nin ekonomisini tamamen yok edeceğim (daha önce de yaptığım gibi!). Şimdi Avrupa ve diğerleriyle birlikte yakalanmış IŞİD savaşçılarını ve ailelerini izlemek zorundalar. ABD herkesin bekleyebileceğinden daha fazlasını yaptı, buna IŞİD Halifeliği'nin %100'ünü ele geçirmek de dahil. Şimdi bölgedeki bazısı büyük zenginliğe sahip diğer ülkelerin kendi topraklarını koruması gerekiyor.

ABD'Lİ SENATÖR: NATO ÜYELİĞİNİN ASKIYA ALINMASINI ÖNERİRİZ

ABD'li Senatör Lindsey Graham, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Türkiye'nin Suriye'yi işgal etmesi durumunda" Cumhuriyetçilerin ve Demokratların Türkiye'ye yönelik ortak yaptırımlar getireceklerini söyledi.

Graham, "ABD'nin IŞİD Halifeliği'ni yok etmesine yardımcı olan Kürt güçlerine saldırı durumunda Türkiye'nin NATO üyeliğinin askıya alınmasını talep edeceklerini" belirtti.

Türkiye'nin harekatına karşı çıkan Graham, "Sizin yanınızda olan bir müttefiki bırakmak asla bilgece değildir" dedi.

ABD'DEN GELEN AÇIKLAMALAR DOLARI YÜKSELTTİ

Trump ve Graham'dan gelen açıklamalar sonrası 5,70 seviyelerinde olan dolar yükselişe geçti.

Açıklamaların ardından dolar 5,80'in üzerine çıktı.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, Pentagon'un Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyine yönelik muhtemel operasyonuna destek vermeyeceğini ve parçası olmayacağını ifade ettiğini açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Hoffman, yaptığı yazılı açıklamada, "Savunma Bakanlığı, Başkan'ın da belirttiği üzere, Türkiye'nin kuzey Suriye'ye yönelik operasyonunu desteklemiyor. ABD Silahlı Kuvvetleri bunu desteklemiyor ve böyle bir operasyona müdahil olmayacaklar" değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke savunma yetkilileri arasındaki görüşmelerde bölgedeki güvenliğin koordinasyon ve iş birliği ile sağlanacağını ifade ettiklerini belirten Hoffman, şunları kaydetti:

"Bakan (Mark) Esper ve Genelkurmay Başkanı (Orgeneral Mark) Milley, Türk mevkidaşlarına tek taraflı adımların Türkiye için risk teşkil edeceğini ifade ettiler. Başkan'ın da ifade ettiği üzere Türkiye diğer Avrupa ülkeleriyle birlikte ABD öncülüğündeki operasyonlarda ele geçirilen IŞİD savaşçılarından sorumlu olacaklar."

Hoffman, Türkiye'nin adımlarının "Türkiye, bölge ve ötesi için oluşturabileceği muhtemel istikrarsızlık konusunda" NATO ve diğer koalisyon ortakları ile çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.



Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0