Narlıdere Metrosunda tünelin ucundaki ışık göründü

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Fahrettin Altay-Narlıdere Metro hattı inşaatının tünel kazma çalışmaları tamamlandı. Metro inşaatının yüzde 82’sinin tamamlandığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir’i demir ağlarla öreceğimizi her fırsatta söyledik. Sözümüzü tutuyoruz. Çok şükür tünelin ucundaki ışık göründü” ifadelerini kullandı.

Narlıdere Metrosunda tünelin ucundaki ışık göründü

 İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu’nda kritik bir viraj daha aşıldı. Fahrettin Altay ile Narlıdere Kaymakamlığı'nı birleştirecek 7,2 hatta, Üçkuyular’dan Narlıdere’ye uzanan ikinci ve son tünelin kazılmasıyla birlikte inşaatın kazı çalışmaları tamamlandı. Tünelin açılışı, Narlıdere Metrosu Kaymakamlık İstasyonu’nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katıldığı bir törenle gerçekleşti.
Törene Soyer’in yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, belediye meclis üyeleri, siyasi parti, oda ve STK temsilcileri katıldı.

“İNŞAATIN YÜZDE 82’Sİ TAMAMLANDI”

Tünelin açılış töreninden önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bir konuşma gerçekleştirdi. İzmir için tarihi bir gün olduğunu dile getiren Soyer, “Mart 2019’da çıktığımız hizmet yolunda önemli bir kilometre taşını geride bırakıyoruz. İnşaatın yüzde 12’si tamamlanmış bulunan metro hattında öyle hızlı yol aldık ki çift yönlü tünel açma işinin sonuna geldik. Tünel kazma makinesinin ışığa kavuşturulmasıyla birlikte Narlıdere Metro inşaatının yüzde 82’si tamamlanmış olacak. Metro inşaatımızda aynı zamanda istasyon yapılarının yüzde 35’i, demiryolu işlerinin ise yüzde 23’ü tamamlandı. Yaklaşık 3 bin 300 metrelik demiryolu döşendi. İnşallah Cumhuriyetimizin 100. Yılında metro hattımızı hemşehrilerimizin hizmetine sunmuş olacağız” dedi.

7 İSTASYONDAN OLUŞUYOR

Narlıdere Metro inşaatı hakkında detaylı bilgi veren Soyer, “Fahrettin Altay Narlıdere Metro Hattı, 7 istasyondan oluşuyor. Hattın devreye girmesi ile birlikte raylı sistem ağımızdaki istasyon sayısı 24’e, toplam hat uzunluğu da 27 kilometreye çıkacak. Bornova EVKA-3’ten metroya binenler, Narlıdere Kaymakamlığı’na kadar aktarmasız seyahat edebilecek. EVKA-3’ten Narlıdere’ye günlük ortalama 470 bin yolcu taşınacağı öngörülüyor. Öte yandan, Balçova İstasyonu’nda 498 ve Narlıdere Kaymakamlık İstasyonu’nda 207 olmak üzere, toplam 705 araçlık tam otomatik otoparkı da devreye alacağız” şeklinde konuştu.
Ulaşımda doğa dostu bir strateji izlemeye gayret ettiklerinin altını çizen Soyer, 5 raylı sistem yatırımını aynı anda gerçekleştirdiklerini vurguladı. Soyer, Buca, Karabağlar-Gaziemir, Kemalpaşa Metrosu, Çiğli Tramvayı ve Örnekköy tramvayı projelerinin son durumları hakkında da şu bilgileri verdi:

BUCA METROSU

“1 milyar Euro’yu aşkın bütçesiyle İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacak Üçyol Buca Metrosu için finansman kaynaklarımızı bulduk ve yapım ihalemizi gerçekleştirdik. Buca’da inşaat çok yakında başlayacak ve 4 yıl içinde Buca ilçemiz metro rahatlığına kavuşacak. Sadece ulaşım hattı değil medeniyet hattıdır. En sıkışık bölgelerimize yüksek yaşam kalitesini taşıyacağız.

KARABAĞLAR-GAZİEMİR METROSU

Karabağlar Gaziemir Metrosu, 28 kilometre uzunluğunda olacak. Halkapınar’dan Adnan Menderes Havalimanı’na kadar uzanacak. Bu hat, halen tek otobüs hattıyla ulaşılabilen Fuar İzmir için de çok güçlü bir ulaşım alternatifi olacak. Yoğun konut alanlarının yanı sıra Sarnıç, ESBAŞ, Fuar İzmir, Kemeraltı ve Gıda Çarşısı gibi önemli iş merkezlerini de birbirine bağlayacak. İzmir’in en önemli tarım ve sanayi ilçelerinden Kemalpaşa’yı da raylı ulaşım ağına dahil ediyoruz. 27,5 kilometre uzunluğunda olacak Otogar- Kemalpaşa Metro Hattı için proje ihalesinin ilk aşamasını gerçekleştirdik.

ÇİĞLİ TRAMVAYI

Biliyorsunuz, Şubat ayında Karşıyaka Çiğli Tramvay Hattı’nın inşaatını Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı coşkulu bir törenle başlatmıştık. Orada da işler tüm hızıyla, planlandığı gibi devam ediyor. Çiğli’de tren maliyetlerini de ilave ettiğimizde yaklaşık 1.5 milyar liralık bir yatırıma imza atıyoruz. Karşıyaka Tramvayı’nın devamı niteliğindeki Çiğli Tramvayı, 11 kilometre uzunluğunda ve 14 istasyondan oluşuyor. 

KARŞIYAKA ÖRNEKKÖY YENİ GİRNE TRAMVAYI

Altıncı raylı sistem projemiz 5 kilometre uzunluğundaki Karşıyaka Örnekköy Yeni Girne Tramvayı. Bu hatta ihale süreçlerinin tamamlanmasının ardından inşaat çalışmaları 12 ayda bitecek. Böylelikle tramvay hatlarımızın toplam uzunluğu 37,6 kilometreye uzamış olacak.”

“SÖZÜMÜZÜ TUTUYORUZ”

“İzmir’i demir ağlarla öreceğimizi her fırsatta söyledik. Sözümüzü tutuyoruz” diyen Soyer, konuşmasını “6 raylı sistem projesini eş zamanlı yürütüyoruz. Yaklaşık 26 milyar lirayla tamamlayacağız. İzmir Büyükşehir’in güçlü altyapısı sayesinde ve tamamen kendi kaynaklarımızla gerçekleştiriyoruz. Ve sizden aldığımız güçle yapıyoruz. İzmir’in en önemli projelerin gerçekleşmesinde emeği geçen ekip arkadaşlarıma, cefakar işçilerimize sonsuz teşekkür ediyorum. Çok şükür tünelin ucundaki ışık göründü. Narlıdere Metro projesinin tüm İzmirlilere hayırlı olmasını diliyorum” cümleleriyle tamamladı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0