Madene karşı 'zeytinli' direniş

İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Köseler köyünün sakinleri, bölgede açılmak istenen altın madeni ile mermer ve taş ocaklarına tepki olarak dağlarına zeytin ve kestane fidanları dikti. 10 yıldır maden şirketlerine karşı mücadele verdiklerini söyleyen Köseler Muhtarı Mehmet Uyanık, “Yaşadığımız yerlerde üretim çok güzel ama maden ocağı nedeniyle kestane, cevizlerimiz hasar görüyor" dedi.

Madene karşı 'zeytinli' direniş

Ödemiş'in Köseler köyü, Bozdağlar'ın eteklerinde, Küçük Menderes Ovası'nda 550 hanelik bir köy. Köyün geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. İklimi tarıma elverişli olan Köseler'de yılda üç defa ürün hasadı yapılıyor. İncir, zeytin, kestane ağaçlarının yoğun olduğu bölgenin dağlarında 10 yıldır altın madeni ile mermer ve taş ocağı açılmak isteniyor. Köseler köyü sakinleri de 10 yıldır maden ve ocak açma girişimlerine karşı mücadele veriyor.

Köseler köyü sakinleri, maden ve ocak açma girişimlerine tepki olarak bugün dağlarına zeytin ve kestane fidanları dikti. Fidan dikimine köy okulundaki öğrenciler ile çevreciler de katıldı.

Köseler Muhtarı Mehmet Uyanık, “Yaşadığımız yerlerde üretim çok güzel ama maden ocağı nedeniyle kestane, cevizlerimiz hasar görüyor. Bunların hasar görmemesi için maden işçiliği yapılmasın. Orman Bakanlığı ve devletimiz yardımcı olsa çok memnun oluruz. İncir, kestane, ceviz, kiraz gibi ürünlerin yapılmasını devletimizin desteklenmesini bekliyorum. Bizim bu bölgede maden işçiliğiyle 10 yıldır mücadele yapılıyor ama bizim bu bölgemiz meyve ve ziraat içinde. Maden işçiliği olduğu zaman zeytinimiz, kestanemiz hepsi de mağdur oluyor" dedi. 

Türkan Boran ise “Bugün cemrenin düşmesiyle havamız, dağlarımız çok güzel. Ağaçlandırmaya geldik. Biz, dağlarda maden değil incir, kestane istiyoruz” diye konuştu.

Şükran Özkan da “Madenciler 10 yıldır bizlerle uğraşıyor. Dağlarımızda incir, zeytin ağaçları istiyoruz. Maden istemiyoruz” dedi. 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0