Konak'ta 2022 yılı bütçesi Meclis'ten geçti

Konak Belediyesi'nin 2022 mali yılı bütçesi, Ekim ayı Olağan Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi. 2022 yılı bütçesi bir önceki yılın bütçesine göre yüzde 21,92 oranında artarak 634 milyon TL olarak belirlendi.

Konak'ta 2022 yılı bütçesi Meclis'ten geçti

Konak Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Başkan Abdül Batur idaresinde gerçekleşti. Oturumun gündeminde ise 2022 yılı performans programı, mali bütçe ve ücret tarifeleri yer aldı.

Belediyenin 2022 yılı mali bütçesi bir önceki yılın bütçesine göre yüzde 21,92’lik bir artışla 634 milyon TL oldu. Gelir bütçesi  574 milyon, finansmanın ekonomik sınıflandırılması cetveli ise 60 milyon TL olarak belirlendi. 2022 mali yılı performans programı oy çokluğuyla kabul edildi. 2022 Mali yılı ve izleyen iki yılın Gelir-Gider Bütçesi, Denge Kararnamesi, Finansmanın Ekonomik Sınıflandırılması Cetveli ve Ekli Tarife Cetvelleri de oy çokluğuyla Meclis’ten geçti.

AK PARTİLİ ÖZEN: OLMAYAN PARAYLA PARK, YOL, BAHÇE NASIL YAPACAĞIZ?

Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili İsmail Özen, “Konak’a yıllardır bir şey yapılmamasına alışığız. Olmayan parayla park, yol, bahçe nasıl yapacağız? En önemlisi de kentsel dönüşüm projeleri. Bunlarla biz kentsel dönüşüm projelerini nasıl gerçekleştireceğiz?” ifadelerini kullandı. Temizlik İşleri, Sosyal Yardım İşleri ve Destek Hizmetler Müdürlükleri’ne ayrılan rakamların bir önceki yıla göre büyük bir düşüş göstermesini de eleştiren Özen, şunları söyledi:

“Temizlik İşleri’ne 2021 yılında 88 milyon 889 bin TL kaynak ayrılmış. 2022 yılında bu rakam yüzde 92’lik bir düşüşle 6 milyon 779 bin TL’ye düşürülmüş. Rapora baktığımızda Konak halkını temizlik konusunda sıkıntılı günler bekliyor diyeceğim ama inşallah öyle bir sıkıntı olmaz. Çevre temizliği ve çöp toplamada vatandaşın memnuniyeti yüzde 55. Biz yüzde 37’lk size oy vermeyen kesim de memnun edilmiyor. Size oy veren yüzde 8’lik kısmın neden hala memnun edilemeyeceğini düşünüyorsunuz? Bu rakamları neden yukarı çıkarma amacımız yok.

Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne sosyal destek kartı için 2021 yılında 1 milyon 381 bin TL kaynak ayrılmış. 2022 yılında yüzde 70’lik düşüşle 400 milyon TL’ye düşmüş. Aynı müdürlüğümüzün aş evi gıda yardımı için 2022 yılında yüzde 55’lik düşüşle 350 bin TL’ye gerilemiş. Yardım konusunda da bu sene sınıfta kalacağız gibime geliyor.

En çok merak ettiğimiz konulardan birisi de; Destek Hizmetler Müdürlüğü’ne ayrılan yüzde 97’lik düşüşle 2 milyon 165 bin TL’ye düşmüş. Bu düşüş de bütçeyi dengelemek adına yapılmış bir işlem diye düşünüyoruz. Gözle görülür bir hizmetin yapılması çok zor görünüyor. Gerçekleşme oranı yüzde 75’ler diye düşündüğümüzden bahsedilen hizmetlerin yapılmasının mantıksal bir izahı olmayacağını düşünüyoruz. Halkın gözünde asıl önemli olan, kağıt üzerinde gösterilmek istenen başarının halka hizmet olarak dönmesidir. Cumhur İttifakı adına bir bütçe ve programa ret oyu vereceğiz.”

CHP'Lİ ASLAN: ELEŞTİRİLERE HAK VEREMİYORUM

Özen’in ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Mahmut Esat Aslan ise “Eleştirilere hak veremiyorum. Gerçekleştirdiğimiz çok önemli bir şey var; kentsel dönüşüm. Bu hepimizin övüneceği bir şey. Ve bu adım adım ilerliyor. Dün itibarıyla Beştepe’deki planlar askıya çıktı. Yeni hizmet binası, tarihi yapılarımıza sahip çıktık, uzun uzun saymaya gerek yok. Bunları görmezlikten gelmek mümkün değil. Bütçeler tahminidir. Bir dahaki sene ne iş yapacağımızın bir planıdır. Kaldı ki bugünkü ortamda hayatın bu kadar çok pahalılaştığı, petrole, gaza, pek çok şeye zam geldiği ortamda bunları gerçekleştirmek kolay değil. Tabi bu hepimizin görevi. Bütçenin uygun olduğu düşüncesindeyim” diye konuştu. 

AK PARTİLİ YILDIZ: DAHA BORÇLU BİR BELEDİYE OLACAĞIZ

AK Partili Hakan Yıldız da belediyenin 2,5 yıllık süreçte borçlarının artığını belirterek, “Sayın Başkan biz Konak’ın dostu olarak kendini gördüğümüz için AK Parti grubunu buradaki söylemleri inanın samimiyetle yapıyoruz ancak bütçemizi irdelediğimizde 2024'ün sonunda giderlerimiz artık gelirlerimize oranla çok daha fazla artacak. Daha borçlu belediye olacağız. Kentsel dönüşümü umutla bekliyoruz. Çünkü planları oybirliğiyle geçirdik. Konak bu riski en fazla taşıyan ilçelerin başında geliyor. Umutla ve heyecanla bir an önce oradaki dönüşümün başlamasını ama bu bütçe ve rakamlarla mümkün görünmüyor. Konak’ın kalıcı ve yapıcı sorunlarının çözülmesi gerekiyor” dedi. 

Yıldız ayrıca, “Eleştirirlere cevap olarak gelirleri artırmak için belediye mülklerinden bahsetmişiniz. Göztepe’de Migros’un oradaki alanla ilgili Büyükşehir’le işbirliği içerisindeyiz demiştiniz. Meclis’i bilgilendirirseniz memnun oluruz. Benzinliği oy birliğiyle buradan geçirdik. Büyükşehir’de reddedildi. Bu noktada Konak’a daha ciddi yatırımlar görmek istiyoruz. Sonuç olarak şunu söylemekte üzülüyorum ama maalesef şirkete aktarımlarla, yüzde 75l'erle bütçe yapıyoruz. Şirketleri denetleyemiyoruz. Bütçenin yüzde 50’sini denetim dışında bırakıyoruz. Ne kentsel dönüşümde, ne de Konak'ın yapısal sorunlarını çözmede ilerleyebiliriz.  Konak’ın bütçe açığı her geçen gün büyüyecek ve borçsuz başladığımız belediyeyi borçlu bir belediye olarak teslim etme riskiyle karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

BATUR'DAN ELEŞTİRİLERE YANIT

AK Parti Grubu’ndan gelen eleştirilere tek tek yanıt veren Başkan Batur, personele borçlarının bulunmadığını vurgulayarak “Belediyeler zaman içinde borç alır. Borcu ödeyebilme kapasitesi varsa borçla da çalışma yapar. Bütün belediyeler bunu uyguluyor. Konak Belediyesi olarak özellikle KHK’lı işçilerin kadroya alınmasından sonra sıkıntılar yaşadık. Ama sizlerin onayı ile adlığımız borçla o arkadaşlarımızın sıkıntılarını ortadan kaldırdık. Şu an çalışanlarına tek kuruş borcu olmayan ve TİS’te en yüksek oranı veren belediyeyiz. Gelirlerimizde gerçekten sıkıntı yaşıyoruz Pandemi döneminde esnaftan işgaliye, kira almadık. Esnafın, borçlu olanın üstüne gitmeidk. Belediyecilik ve insani tutum olarak düşünüyoruz. Bu konuda biraz taviz verdik. Borçla bir iş yapılmaz mı? Yapılır. Yapıyoruz işte” ifadelerini kullandı.

Temizlik işleri ve destek hizmetlerine ayrılan bütçedeki düşüşün, personel giderlerinin insan kaynakları müdürlüğüne aktarılmasından dolayı meydana geldiğini kaydeden Batur, Göztepe’de Migros’la ilgili çalışmalar içinse “Büyükşehir’le anlaştık. Yakın zamanda Meclis’e gelecek. Büyükşehir’le protokol yapacağız” dedi. 

"Göztepe’deki rekreasyon alanı artık bizden çıktı. Hukuksal boyutta da çıktı. Dava açanlara da bildirdik. Büyükşehir’in bize jesti oldu. O rakamı bizim ödememiz mümkün değildi. 50 milyonluk kamulaştırmasız el atma davası. Bizden önce başlamış dava ve kaybedilmiş. Vatandaş da haklı olarak dava açıyor. Vatandaşa verilen hak büyükşehir üstüne aldı. Başkanıma da teşekkür ediyorum. Büyükşehirden katkı payları ile ilgili sıkıntılarımız olmadı. Hazırladığımız 2-3 proje var. Başkana takdim ettik. Kredi ile ilgili bir gelişme olmadığı için hizmet binasının yapımı ile ilgili konuyu aktardık. Onunla da ilgili bir katkı payı alacağız. Benzinlikle ilgili talebimizi yaptık. Teknik açıdan farklı görüşler oldu. Tekniği, kriterleri aşacak talepte bulunmayalım dedik ve geri çektik. Başkandan isteme hakkımız oldu. Kapalı spor salonu yapacağız. Büyükşehir’den katkı payı alacağız. Belediyemize ait bir spor tesisimiz yok. Merkezi hükümet ve iller bankası paylarımız yüzde 35 civarında arttı. Belli bir noktaya geldi iller bankası  payımız. Her ay böyle gelirse bizim ödemeyle ilgili sıkıntımız olmayacak. En büyük hedefimiz kentsel dönüşüm. Beştepeler planı askıya çıktı. Bu kentin geleceğiyle ilgili risk halen devam ediyor. Bayraklı’daki çalışmaların ileriki safhalarda diğer ilçelerde olacağını tahin ediyorum, böyle bir duyum aldık. 

Konak Belediyesi'nin kendi ayakları üzerinde durabilen bir belediye olduğunu kaydeden Batur, "Bütçeyi sağlamlaştıracak, güçlendirecek gelir kaynaklarını da sizlerin önüne getiririz. Bütçemiz hiç açık vermeden devam eder. Belediye girdilerinde büyük bir zam oranı var. Özelikle akaryakıt giderleri, elektrik ve diğer giderler artmaya başladı. Ama bunlar mazeret değil biz elimizden geleni katkıyı sunacağız" diye ekledi.

YATIRIMA AYRILAN PAY ARTTI, TEMSİL GİDERLERİ AZALTILDI

Performans programına göre 634 milyon TL’lik bütçenin yüzde 13,94’ü yatırımlara ayrıldı. 2022 mali yılında Konak Belediyesi’nin gerçekleştireceği yatırımlara ayrılan 88 milyon 375 bin TL’lik dev bütçe, önceki yıla göre yüzde 10,70 oranında artmış oldu. Yatırımlar artarken temsil tören ve ağırlama giderlerine ayrılan pay da azaltıldı. Önceki yıl 2 milyon 369 bin TL olan bütçe payı 2022 yılı için 2 milyon 93 bin TL’ye indirildi. Meclis toplantısında,  belediyenin 574 milyon TL’lik gelir bütçesine karşın 634 Milyon TL hesaplanan gider bütçesini denkleştirmek için ise 60 milyon TL borçlanma cetveli de kabul edildi. 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0