Karabağlar Meclisi'nde 'KARBEL' polemiği: Selvitopu enflasyona dikkat çekti

Karabağlar Belediye Meclisi'nde KARBEL A.Ş için sermaye artırımı gündeme geldi. AK Parti grubu, önergeye muhalefet şerhi koyduğunu açıkladı. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise sermaye artırımına neden olarak enflasyon rakamları ile şirket çalışanlarına yapılan zam arasındaki farkı gerekçe gösterdi. Önerge oy çokluğuyla kabul edildi.

Karabağlar Meclisi'nde 'KARBEL' polemiği: Selvitopu enflasyona dikkat çekti

Karabağlar Belediye Meclisi’nin Ekim ayı olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumu, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu yönetiminde gerçekleşti. Belediyenin ana hizmet binasındaki meclis salonunda yapılan oturuma CHP Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, AK Parti Karabağlar İlçe Başkan Yardımcısı Emre Külekçi, MHP Karabağlar İlçe Başkan Vekili Rıza Palamutçu ile İlçe Başkan Yardımcısı Şaban Çelik ve Saadet Partisi İlçe Mahalli İdareler Başkanı Necati Tağaç da katıldı.

Oturumda belediyenin bünyesindeki KARBEL A.Ş için sermaye artırım talebinin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda oy çokluğuyla kabul edilmesine ilişkin önerge gündeme geldi. AK Partili Meclis üyesi Hüseyin Uzun, KARBEL şirketinin sermayesiyle ilgili net bir cevap alamadıkları ve hizmet konusunda yaşanan aksaklıkları gerekçe göstererek grup olarak komisyon raporuna muhalefet şerhi koyduklarını açıkladı. Uzun, “KARBEL şirketini tüzel kişiliği olmasından dolayı denetleyemiyoruz. Komisyon toplantısına şehir dışında olmamdan dolayı katılamamıştım. Arkadaşımız (Fikret Mısırlı) komisyon üyelerine KARBEL’in sermayesini sorduğu zaman mevcut arkadaşlarımız cevap verememiş. Yine KARBEL şirketinden Karabağlar halkımızın istediği gibi hizmet alamadığına zaman zaman şahit oluyoruz. Daha önceki toplantımızda temizlik konusunda vatandaşın şikayetlerini meclise taşıyarak şikayetlerini dile getirmiştik. Hizmetlerinde aksaklık yaşatan KARBEL şirketinin bu sebepten dolayı sermaye artırımına muhalefet şerhi koyarak doğru bulmuyoruz” dedi.

“ENFLASYONDAN DOĞAN FARK”

Uzun’un ardından söz alan CHP’li meclis üyesi Sait Karaaslan ise “Komisyonda arkadaşımız yoktu ama Fikret Bey vardı. İşçi maaşlarının enflasyondan doğan farklarıyla ilgili sermaye artışı olduğunu kendilerine söyledik. Ama KARBEL şirketinin sermayesinin ne kadar olduğuna kurum cevap verir” dedi.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise KARBEL’in mevcut sermayesinin 51 milyon 351 bin TL olduğunu açıkladı. KARBEL’in geçen yılı karla kapattığını vurgulayan Selvitopu “2021 kar bilançosunda KARBEL 2 milyon 96 bin 920 lira kar etti. Bu yıl bu sermaye artışı ihtiyacı nereden doğdu?  En son KARBEL’in belediyemizle yaptığı 1 Ekim-31 Aralık 2021 tarihleri arasında yapılan bir sözleşme var var. KARBEL’le de belediye DİSK Genel-iş arasında yapılan bir toplu iş sözleşmesi var. Bu toplu sözleşmenin ekim ayında ikinci yılına gireceğiz. Birinci yıl yüzde 17 zam yapmıştık. İkinci yılda toplu sözleşmeye göre yapılacak zam enflasyon + 2’dir. Bu ay enflasyon rakamları açıklandı. 19,58. 20 derseniz 2 puan da yüzde 22 maaşla çalışanlara zam yapılacak. Bu 1-31 Ekim 2021 tarihleri arasında yapılan sözleşmede artış öngörülen enflasyona göre yüzde 10 öngörülmüş. Ama enflasyon şu anda yüzde 20’lere çıktı. Bu 12’lik farkı karşılamak üzerine sermaye artışına ihtiyaç doğdu. Şu anda şirket ödemelerini yaptı ama önümüzdeki aylarda bu maaş zammından dolayı sermaye artışına ihtiyaç var. Tedbir olarak da bütçe artırımı ile sermaye artışını meclise getirdik” ifadelerini kullandı.

Önerge, Cumhur İttifakı üyelerinin ‘ret’ oylarına karşılık Millet İttifakı üyelerin ‘kabul’ oyları sonucu oy çokluğuyla kabul edildi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0