İzmir’in kurtuluş coşkusu başladı

İzmir’in Kurtuluşunun ve Kurtuluş Savaşı’nın zaferle taçlanmasının 99. yıl dönümü kutlamaları büyük bir coşkuyla başladı. saat 09.00'da Basmane Karakolu önünden 350 metrelik Türk bayrağı ile 99. Yıl Zafer Yürüyüşü ile başlayan kutlamalar Cumhuriyet Maydanı’nda düzenlenen çelenk töreniyle devam etti. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 9 Eylül’le birlikte tüm dünyaya ilham olan bir özgürlük mücadelesinin başladığını ifade etti.

İzmir’in kurtuluş coşkusu başladı

 Kurtuluş Savaşı'nın zaferle taçlanmasının ve İzmir'in kurtuluşunun 99. Yılı kutlamaları büyük bir coşkuyla başladı.

99. Zafer Yürüyüşü 57. Tümen’in Afyon'dan İzmir'e varışını temsilen Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e Türk Bayrağı teslimi ile başladı. Türk Ordusu’nun 9 Eylül 1922'de İzmir’e girerken kullandığı güzergâh üzerinde düzenlenen yürüyüş, Basmane Karakolu önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar sürdü.

Yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer’in yanı sıra CHP İzmir milletvekillerinden Murat Bakan, Bedri Serter, Mahir Polat, Sevda Erdan Kılıç, Kani Beko, Özcan Purçu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, MHP İzmir Milletvekili Tamer Karaosmanoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, ilçe belediye başkanları, iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve binlerce İzmirli katıldı.



350 metre uzunluğundaki Türk bayrağını taşıyan İzmirliler; Türk ordusunun kente girdiği tarihi güzergahı izleyerek Gaziler, Anafartalar ve İkiçeşmelik caddeleri üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na ulaştı. Marşlar eşliğinde ilerleyen korteje çevredeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi bandosunun eşlik ettiği yürüyüşün ardından, Cumhuriyet Meydanı’nda tören yapıldı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Ali Sivri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

CUMHURİYET MEYDANI'NDAKİ TÖREN

İzmir'in kurtuluşunun 99. yıldönümü kutlamaları kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda da tören düzenlendi. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer'in yanı sıra İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, CHP İzmir milletvekillerinden Sevda Erdan Kılıç, Mahir Polat, Murat Bakan, Bedri Serter, Özcan Purçu, Tacettin Bayır, AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, İYİ Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, ilçe belediye başkanları ve yurttaşlar katıldı. Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı da okundu.

SOYER: TÜM DÜNYAYA İLHAM VERDİ

Törende konuşan Başkan Soyer, İzmir’in kurtuluşuyla bir özgürlük hikayesinin başladığını belirtti ve “99 yıl önce bugün İzmir işgalden kurtulurken ülkemizde tam bağımsız ve hür bir yaşamın kapısı aralandı. 9 Eylül İzmir'in kurtuluşu ile birlikte halk egemenliğine dayanan Cumhuriyetimizin temelleri atıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde, emperyalizme karşı vücut bulmuş özgürlük mücadelesi tüm dünyaya ilham verdi.  İzmir, Kurtuluş Destanımız için bir sembol, bir parola oldu. 9 Eylül sadece bir şehrin esaretten kurtuluşunun değil, bir milletin omuz omuza verdiği mücadelenin tarihi oldu. Bu sebeple İzmirli olmaktan ve bu özgürlük hikayesinin başladığı ve zaferle sonuçlandığı bir şehrin bir belediye başkanı olmaktan büyük bir kıvanç ve gurur duyurum. 9 Eylül ruhu halk egemenliğine dayanan Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya sahnesinde yerini aldığı günü simgeler. Şehrimizin demokrasinin Cumhuriyetimizin ve temsil ettiği tüm değerlerin yılmaz savunucusu olması işte bu ruhla ilgilidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kurtuluş mücadelesinin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum. Aziz kahramanlarımızın azminin, iradesini, özgürlüğe olan inancının yolumuza ışık olmasının inancıyla İzmir’in kurtuluşunun,9 Eylül’ün 99. Yılını bütün kalbimle kutluyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum" dedi.



Konuşmanın ardından ise 9 Eylül gösterilerine start verildi. Büyük Taarruz Bisiklet Turu ekibi Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek'ten alınan Türk Bayrağı ve şehitlik topraklarını, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e verdi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, İzmir Büyükşehir Belediyesi Dans ve Ritim Topluluğu'nun zeybek, bendir dansı, Karadeniz, Ritim Show, Kafkas dansları, vals ve tango gösterileriyle renklendi.

Törenler tüm gün sürecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği gün boyu sürecek 9 Eylül kutlamaları kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda konser ve gösteriler gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, burada İzmirlilere hitap edecek.

Saat 15.45'de Süvari Birlikleri'nin Cumhuriyet Meydanı'ndan Gündoğdu Meydanı'na yürüyüşünün ardından İzmir semaları, saat 16.15'den itibaren, önce Genel Havacılık Uçakları ve İzmir Kulüpleri selamlama uçuşuna sahne olacak. Ardından Hürkuş Gösteri uçuşu, Solo Türk, Türk Yıldızları,

Jandarma Çelik Kanatlar gösterisi, Polis Havacılık Üzüm Salkımı, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma ve selamlama ile Çelik Kanatlar Zeybek nefes kesen gösteriler yapacak.

Saatler 20.15'i gösterdiğinde, İzmir'deki coşku doruğa çıkacak. İzmir Büyükşehir Bandosu eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'ndan hareket edecek Fener Alayı, marşlar eşliğinde Gündoğdu Meydanı'na kadar ilerleyecek. Saat 21.00'den itibaren ise Athena sahne alacak.

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2021, 15:08

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0