İzmir'de CHP'li başkanların zirvesi bitti

Yerel yönetimlerin sorunlarına ortak çözüm yolu bulmak için CHP'li belediye başkanlarının başlattığı büyükşehir belediye başkanları zirvelerinin ikincisi İzmir'de, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ev sahipliğinde gerçekleşti. Zirveden 3 önemli karar çıktı.

İzmir'de CHP'li başkanların zirvesi bitti

Çok verimli bir çalışma gerçekleştirdiklerini ifade eden Soyer; “Bugün 11 belediye başkanı olarak yaptığımız rutin toplantıların bir yenisini İzmir’de gerçekleştirdik. Bu toplantıda ilk kez genel sekreterlerimiz de bir araya geldiler ve gerçekten çok verimli bir çalışma oldu. İyi ki geldiler, birlikte çalışmak çok ilham verici ve çok yararlı oluyor" dedi.

“3 ÖNEMLİ KARARIMIZ VAR”

“Bu toplantıların sonunda 3 önemli kararımız var.” diyen Soyer; “Bir tanesi sosyal medya üzerinde olacak. İkincisi akıllı kent uygulamalarıyla ilgili. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yürüyecek bir çalışma olacak. Üçüncü olarak da tarım konusunda bir değerlendirme yaptık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde bir çalışma yürüteceğiz. Ortak toplanmanın temel sebebi, birlikte bir irade ortaya koymak ve Türkiye için, bir çok alanda ortak bir takım çalışmaları birlikte yürütmek ve sinerji ortaya koymak. Bu çalışmaların son derece anlamlı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRI

Soyer Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleşen büyükşehir belediye başkanları toplantısına da değinerek; “11 Eylül’de, Sayın Cumhurbaşkanımız 30 büyükşehir belediye başkanını davet ederek bir araya geldik. Orada da Türkiye’de yapılacak yasal düzenleme ile ilgili bir komisyon kurulma kararı alınmıştı. Mevcut mevzuat yerel yönetimlerin sorunlarını çözmekten oldukça uzak ve yeni düzenlemeler yapılması gerekiyor. Ankara, İstanbul ve Eskişehir Belediye Başkanımızla ve Milli eğitim Bakanlığı’nın da içinde yer aldığı bir komisyon kurulma kararı alınmıştı. Üzerinden 2 ay geçti ama bu konuda bir çalışma olmadı. Bu komisyon henüz çalışmalara dahil edilmiş değil. İvedilikle bir çalışmanın başlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Aynen, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi 3 Büyükşehir belediye başkanımızın bir araya geldiği, metinlerin sunulmasıyla, taslakların önerilmesiyle yol alınacak bir şey değil bu. Bu komisyonun bir an önce toplantıya çağrılması lazım. Sayın Oktay bu konuda yetkili olmuştu. Biz de buradan bu çağrıyı yapmış olalım” ifadelerini kullandı.

Soyer’in açıklamasının ardından, İstanbul Boğazının Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasıyla ilgili soruya yanıt veren İstanbul büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu; “Bu konu önemli: biz 2 ay önce bir masa toplantısı yaptık. Bütün bakanlar kurulu oradaydı. Hepsinin huzurunda Sayın Cumhurbaşkanı bizim de yaptığımız öneri ile yeni kanunun düzenlemenin bir komisyon marifeti ile yürütülmesine ilişkin bize bir taahhütname verdi. Biz de bunun gereğini bekliyoruz. 2 aydır hiçbir haber yok ama ortada bir tasarı sızdırılıp bir takım geri dönüşler kamuoyundan toplama uslumu var. Çok yanlış bir üslup. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “İBB başkanın yetkisini almak gibi bir durum söz konusu değildir. Zaten şuanda yetki İBB başkanlığında değildir. Bu yasaya ilişkin talepler uzun zamandır gelmekteydi. Boğazı imara açma veya İBB’nin olmayan yetkilerini alma söz konusu değildir” dedi bugün. Sayın Bakan’a hatırlatırım İstanbul’da yıllardır bir ruhsat müdürlüğü var. Zabıta bazen itfaiye marifetiyle takip edilen bir birimdir. Hem anıtlar kurulundan hem de kültür kurulundan onaylar alırlar. Sayın Bakan’ın bu açıklamasını talihsiz buluyorum. Biz süreci en ahlaklı yöneten, o güzel doğayı korumaya ilişkin 16 milyona verdiği sözü tutan bir anlayışa sahibiz. Sanki bir gölge belediye çalışması, 16 milyonun huzurunda hazırlanan bu tasarının tümünü geçersiz kılar” İfadelerini kullandı.

Toplantı sonunda bu toplantılara devam edeceklerini belirten Soyer, bir sonraki toplantının Adana'da olacağını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2019, 22:27

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0