Gençliğe Hitabe Türk Gençliği’nin Her  Zaman Yol Göstericisi

Ege Ajans Atatürk'ün İzindedir

Gençliğe Hitabe Türk Gençliği’nin Her  Zaman Yol Göstericisi

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk  tarafından gençliğe bir öğüt niteliğinde yazılmıştır.

Gençliğe Hitabe, Nutuk'un "Türk Gençliğine Bıraktığım Emanet" başlıklı bölümünde yer alır. "Türk istiklâli" ve "Türk Cumhuriyeti" kavramları üzerine kurulmuş bir metindir.

Mustafa Kemal, bu hitabıyla geçmişte yaşanılan sıkıntıların bir daha tekrar etmemesi için Türk milletinin istikbali olan gençlere hayati öğütlerde bulunmuştur. Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisiyle birlikte ortaya çıkan karanlık manzaranın tasviri ile başlar. Bu karanlık şartlarda dahi Türk gençliğinin ödevinin Türk istiklal ve cumhuriyetini sonsuza kadar korumak ve savunmak olduğu ifade edilir.

Mustafa Kemal, bir nevi siyasi vasiyetnamesi niteliğinde olan gençliğe hitabeyi okurken çok etkilenmiş ve gözyaşlarını tutamamıştır.[4] Atatürk'ün Nutuk'u, özellikle de Gençliğe Hitabe kısmını okurken çok duygulanması kamuoyu ve özellikle gençler üzerinde büyük bir heyecan yaratmış ve Maarif Vekaleti 26 Ekim 1927'de aldığı bir karar ile "Gençliğe Hitabe"'nin okullardaki bütün sınıflara asılmasına karar vermiştir.

Atatürk’ün Vasiyeti olan Gençliğe Hitabe, geçirilen sıkıntılı günlerde hatırlanmalı ve öncü olmalıdır.

EGE AJANS ATATÜRK'ÜN İZİNDEDİR!

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2021, 15:13

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0