Gaziemir’de ‘söz hakkı’ gerginliği tam gaz devam!

Gaziemir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşiminde gündem dilek ve temenniler kısmında meclis üyelerine söz hakkı tanınmasına ilişkin önerge oldu. İlgili önergeyle ilgili demokratiklik ve yönetmelik tartışmaları yapılırken mecliste AK Parti ve CHP grupları ile bağımsız meclis üyeleri arasında gerginlik yaşandı.

Gaziemir’de ‘söz hakkı’ gerginliği tam gaz devam!

Gaziemir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu ise, dilek ve temenniler bölümünde meclis üyelerinin ikinci kez söz ala şartlarına ilişkim komisyon raporu oldu. 

Temmuz ayında gerçekleştirilen mecliste, Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, oturumların dilek ve temenniler bölümünde dileyen meclis üyesi birden fazla söz alması ve ikinci konuşma süresi beş dakikayı aşmamak koşulu ile görüşlerini beyan etmesi, konuların tekrara düşmesi halinde ise meclis üyelerinin vereceği yeterlilik önergesi görüşülerek meclis toplantısı bir karara bağlanmasını içeren bir önerge vermişti. 

İlgili önerge hakkında konuşan Başkan Arda, yönetmeliğe dikkat çekerek “Dilek ve temenniler gündem dışı konuşmalar girdiği için Meclis Başkanı'nın yetkisinde. Burada da bütün arkadaşlarımıza söz veriyoruz. Burada alınacak bir karar olmadığını düşünüyorum" demişti. 

Ancak, CHP Grup Başkanvekili Ünal Işık, Başkan Arda’ya karşıt görüş belirterek Konuşmaktan ve usul ve adaba uygun konuşmadan kimseye zarar gelmez. Bu nedenle ilgili maddenin Hukuk Komisyonu'na sevk edilmesi uygundur diye düşünüyorum" diye konuşmuştu.

Yapılan tartışmalar CHP grubu içerisinde çatlağa neden olurken, komisyona gönderilen önerge, bugün yeniden meclis gündemine geldi. 

“Meclisimizin dilek ve temenniler bölümünde yaşanan söz alma ve konuşmaların kısıtlanmaması, meclis üyelerinin konuşma haklarının ellerinden alınmaması, yerel sorunları tartışmadan başkanlık makamından cevapları almadan meclis toplantılarının sonlandırılmaması ve dileyen meclis üyesinin birden fazla söz alma isteği talebinin; Kişinin ismi zikredilerek veya kimliğine ilişkin belirleyici özellikler kullanılarak yöneltilen bir sataşma, ileri sürmüş olduğundan farklı bir görüş veya kendisine suç isnat edilmesi halleri ile sınırlı kalacak şekilde adı geçen kişiye ikinci kez söz verilmesine, komisyonumuzca değerlendirilmiş olup katılanların oy çokluğu ile kabulü” ifadeleriyle gündeme gelen önerge mecliste iplerin gerilmesine neden oldu.

“BUNUN ENGELLENMESİ ANAYASAL DEĞİLDİR”

Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Ali Gönen, önergenin kabul edilmesi gerektiğini belirtti ve "Bu konuyla ilgili komisyonda bir önerge var. Yoğun bir mesai verildi zaman ayrıldı. Türkiye Belediyeler Birliği ile ilişkilerde bulunuldu onlarda araştırma yaptı. Bu kararın olması gereken bir karar olduğu ortaya konuldu. Bu çok demokratik bir karar. Bir insanın söz hakkı çarpıtıldığında ona söz hakkı verilmeyecekte nerde verilecek? Meşru olarak burada meclis çatışı altında kendimizi en doğal ifade edebileceğimiz ortam burası. Kendimiz savunma hakkının verilmesi anayasal bir haktır. Bunun engellenmesi Anayasal değildir" dedi.

“CHP'NİN İLKELERİNE DEMOKRASİYE HEPSİNE AYIKIRI” 

Gönen'in ardından söz alan önerge sahibi Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, bu sorunun bir süredir gündemde olduğunu hatırlattı ve "Bu önerge ile ilgili komisyonun aldığı kararın oylanmasını talep edeceğim. Uzun zamandır Gaziemir Belediyesinde yaşanan söz alma ile ilgili önemsiz bir konu. Bu konunun meclis gündemine gelmesi demokrasiye aykırı. Bu CHP'nin ilkelerine demokrasiye hepsine ayıkırı. CHP'li üyeler CHP'li kimliğine ideolojilerine göre hareket ettiğine eminim. Başta TBMM olmak üzere ülkedeki tüm meclislerinde ne böyle bir tartışma nede böyle bir önerge görebiliriz. Meclis başkanındaki antidemokratik tavır komisyon tarafından giderilmeye çalışılmış ve meclis gündemine gelmiştir. Ben bu konuda destek veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

“KARARIN REDDİ GEREKLİDİR” 

Komisyondan gelen hukuka aykırı olduğunu belirten CHP Grup Sözcüsü İzel Zenginobuz Derinsu, “Burada demokrasiden dem vurularak küçükte olsa demagoji sezdik. Meclis çalışma yönetmeliği bu konuyu düzenlemiştir. Üyelerin hukuka düzenlemeler aykırı karar vermesi mümkün değildir. Bu nedenle kararın reddi gereklidir. Bu sebeple hukuk komisyonun vermiş olduğu kararı desteklemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“SÖZ HAKKI OLMAYAN MECLİS ÜYESİ OLUR MU?” 

MHP’li Meclis üyesi Selahattin Şahin ise, söz hakkının önemine vurgu yaparak önergenin kabul edilmesi gerektiğini belirtti ve “Söz hakkı olmayan meclis üyesi olur mu? Meclis üyesi ilçenin kendi problemlerini ve insanların sorunlarını meclise taşıyor. Önerge, oy çokluğuyla kabul edilmiş ve bana göre reddedilmesi mümkün değil. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bu oy çokluğu ile kabul edilmiş, reddedilmesi doğru değil. Bu duruma gelinmese, sayın başkan yasalarda bir şeyler bulsa hiç konuşturmayacak meclis üyelerini.  Bence oy çokluğuyla kabul edilmiş bu önergenin kabul edilmesini temenni ediyorum. Komisyonlarda oy çokluğu ile kabul edilmiş, meclisimiz de kabul etsin” dedi.

“BAZI KİŞİSEL HAKLAR KONUSUNDA SALDIRI YAPILDIĞI AÇIKTIR”

Önergeye ilişkin söz alan CHP’li meclis üyesi Necati Kırmaz, "Meclis yönetmeliğinin maddesi açık ve net. Gaziemir Meclisi meclis yönetmeliğine karşı bir kara alamaz. Burada söz konusu demokratik değilse eğer, 2,5 yıl içinde önergeyi veren meclis üyemiz ve bazı muhalefet tarafından yapılan konuşmalarda demokrasi adı altında Başkanın ailesi ve bazı kişisel haklar konusunda saldırı yapıldığı açıktır. Dilek ve temenniler de herkes birbirine saldırıyor. Gerçekten dilek ve temenniler dilek ve temenni olsa zaten böyle bir şeye ihtiyaç olmayacak. Cumhur İttifakı olarak mecliste iktidardasınız, orada bir meclis üyesi iktidar karşıtı olarak söz alabiliyor mu" diye konuştu. 

“TUTUMUNUZU TEKRAR GÖZDEN GEÇİRMENİZİ RİCA EDİYORUM” 

İkinci kez söz alan AK Parti Meclis Üyesi Ali Gönen, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ni örnek gösterirken, "Arkadaşlarımızın görüş ve düşüncelerinin önünü açılması önemlidir. İlk başlarda mecliste çok güzel toplantılar yapıyorduk ancak giderek ayrışmalar oldu. Bu meclisin çalışma ruhuna aykırı bir durum. Bunu düzeltebilmek sizin kabiliyetinizi gösteririz. Biz Büyükşehir'i örnek gösteriyoruz. Orda biz böyle bir tutumla karşılaşmıyoruz. 2-3 defa söz isteniyor gece 11-12'lere kadar toplantılar yapılıyor ve orada başkan böylece gruplar arasında iyi bir ilişki kurulmasına katkı koyuyor. Başkanın meclis yönetmesi konusunda çok ciddi eleştiriler gelmiyor.  Bu noktada sizden de rica ediyorum, Büyükşehir’deki toplantı da göze alarak tutumunuzu tekrar gözden geçirmenizi rica ediyorum" dedi.

BAŞKAN ARDA’DAN ELEŞTİRİLERE KALEM KALEM YANIT

Tüm konuşmaların ardından önergeye ilişkin görüşlerini bildiren ve eleştirilere yanıt veren Başkan Arda, yönetmeliği işaret etti ve şunları söyledi; “Sanki isteyenler burada konuşmuyormuş gibi. 2-3 kez konuşuyor Herkese söz hakkı veriyoruz. Burada ayrıştırıcı bir şey yok. Kişisel haklara saldırı olursa, suç teşkil edecek şeylere müdahale ediyoruz. Selahattin Şahin ,’Söz hakkı olmayan meclis üyesi olur mu’ diyor. Siz bu mecliste öyle bir şey hiç yaşadınız mı? İstediğiniz zaman konuştunuz. Levent Çağlarsu’nun aklına CHP ilkeleri gelmiş. Keşke daha önce de gelseydi de CHP’den ihraç edilmeseydiniz. Dillek ve temenniler başkanın sorumluluğundadır. Söz vermeme gibi bir düşüncem olsa birçok ilçe 1 meclis yapıyor, biz 2 meclis yapıyoruz. Biz bu ay 3 meclis yapacağız hatta Ben bu akşam dilek ve temennilerde hiçbirinize söz vermeyebilirim. Var mı yazılı önerge? Vermemişsiniz. Yazılı önergenin olması gerekiyor Dilek ve temennilerde söz verme hakkının ve sürenin belirlenmesi başkandadır. Ben burada herkese söz hakkı veriyorum. Dilek ve temennilerde genel politika konuşuluyor ona da müsaade ediyoruz. Geçen mecliste yurt konusunu Ali bey gündeme getirdi. Bu genle politikayla ilgi bir şey. Burada her konu konuşuluyor bizim burada kimsenin söz hakkını kesmek gibi bir durumumuz yok. Bu karar, kabul edilecek bile olsa… hukuka aykırı bir karar demektir. Ama burada bizim burada konuştuğumuz mesele söz hakkı değil hukuka uygun olup olmaması. Burada herkes istediğini konuşuyor, kimse de konuşanın sözünü kesmiyor. Daha ne olsun! Allah aşkına 2,5 yıldır AK Parti grubunun attığı iftiralara ne diyeceğiz? Burada herkesin söz hakkı var. Evet süreleri belirlenebilir. Benim şahsıma yapılan bir saldırı olduğu için bir defa AK Parti Grup Başkanvekilinin sözünü kestim. Onun dışında 20 dakika hakaretlerini dinledim. Kesmedim sözünü.”

Başkan Arda’nın konuşmasının ardından ilgili önerge oylandı. Önerge, Cumhur İttifakı ve bağımsız meclis üyelerinin ‘evet’ oylarına karşın CHP’li meclis üyelerinin ‘Ret’ oyuyla oy çokluğu ile reddedildi. Öte yandan birçok CHP'li Meclis üyesi ise meclise katılmadığı dikkat çekti.

“BURADA KONUŞMAK KOLAY”

Gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP'li İzel Zenginobuz Derinsu Atıfbey Mahallesi'nde okul alanı olarak planlanan alana dikkat çekerken, ""Sosyal medyadan paylaşım yapılıyor, haberler yaptırılıyor. Sarnıçtaki yollar yenilenecek dedik, Sarnıç'ta tüm yollar kilit taşı olarak yenilenmiş olacak. Sosyal medyada gördük ve ilgili birimizin derhal müdahale ettiği bir konu var. Biz vatandaşımızın çöplerini temizliyoruz, keşke yeniden kirletilmesi. Kirletilen alan yıllardır okul yapılması beklenen alan. Bu kadar zengin bir devlet, hükümet… Gaziemir'in atıf bey mahallesinde bağış beklemek yerine kamulaştırma yapamıyorsa söyleyecek bir şey bulamıyorum. Burada konuşmak kolay. İlçe milli eğitim müdürümüzün AK Parti ilçe binasına niye gittiği anlaşıldı. Kendisine şunu sormasını beklerdim; Yıkılan okullarda öğrenciler kaç kişi eğitim görüyor? Adnan Menderes İlk Öğretim okulunda sınıflar kaçar kişi ile eğitim görüyor keşke sorsalardı.

“6 DİVAN KATİP ÜYESİNİN 5’İ YOKTU”

Son olarak konuşan Başkan Arda, “Belediye başkanlığı yapmış tüm arkadaşlarımızın Gaziemir'e emeği geçmiştir. Rahmetli olan tüm başkanları da rahmetle anıyorum. Bunun sen ben kavgasına dönüşmesi doğru değil. Ancak yapılması hizmetleri göz ardı etmemek lazım. Sarnıç'ın sorunlarını çözmek için bütün belediye başkanları çalışmıştır. Bizim önümüze gelen sorunlarda var bunları bizde çözmek için çalışıyoruz. Biz vicdanen içimiz rahat olsun çalışalım diye çabalıyoruz.  Mazeretli olan arkadaşlarımız hakkında da bir şey söylemek istiyorum. 6 tane divan katibimiz var bugün 5 tanesi yerinde yoktu. nevin hanıma rica ettik, gerçekten mazeretli olabilir insan ancak Gaziemir Belediyesi'nin divan katibi olmadığı için toplanamayacak seviyeye gelmesi kabul edilemez. Evet mazeretli olabilirler ancak bazı meclis üyelerinin ısrarla katılmaması olmaz. O zaman bu görevi kabul etmeyecekler. Gaziemir Belediyesi'nin toplanamayacak olması kabul edilmez bir şey” dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0