‘Emsal artışı’ tepkilerine Yücel’den yanıt: Rant için aportta bekleyenlere…

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, geçtiğimiz günlerde Bayraklı Belediye Meclisi’nde kabul edilen yüzde 10’luk emsal artışına gelen eleştirilere yanıt verdi. Artışta yurttaşlar arasında eşitlik mesajı veren Başkan Yücel, “Bir taraftan depremzedelerin haklarını korumak ve sorunlarına çözüm üretmek gerekirken bir taraftan da kentin ve o kentte yaşayan insanlarımızın da haklarını korumak lazım. Birini diğerine tercih etmek gibi bir lüksümüz yok. Bunu bir fırsata çevirmek ve ranta dönüştürmek için tabir-i caizse aportta bekleyenlere de o istedikleri fırsatı vermek lazım” dedi.

‘Emsal artışı’ tepkilerine Yücel’den yanıt: Rant için aportta bekleyenlere…

30 Ekim depreminin ardından gündeme gelen “emsal artışına” ilişkin geçtiğimiz haftalarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Yapılacak” talimatının ardından harekete geçen yerel yönetimler emsal artışını meclis gündemlerine almaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in emsal artışı üzerine çalışılacağı mesajının ardından yetkinin kimde olduğu sorusu ortadan kalkarken gözler, konuya ilişkin yapılacak çalışmalara çevrildi.

Artışın tüm kenti mi yoksa sadece belirli bölgeleri mi kapsayacağı bilinmezliğini korurken geçtiğimiz gün gerçekleşen Bayraklı Belediye Meclisi’nde yüzde 10’luk emsal artışı kararı onaylandı. Odalarına karara dava açıp açmayacağı merak edilirken bir açıklama da depremzedeler cephesinden geldi. Yüzde 10’luk emsal artışını yetersiz bulan depremzedeler, en azından yüzde 30’luk artış beklentilerini bir kez daha ifade ettiler.

Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise konuya ilişkin farklı bir iddia ortaya koymuş ve büyükşehir ile CHP’nin artışa dava açılması noktasında “danışıklı dövüş” içinde olduklarını belirtmişti.

Emsal artışına ilişkin eleştirilere yanıt veren CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, emsal artışında bir tarafın çıkarlaırnı korurken başka bir tarafın hakkını gasp etme lükslerinin olmadığını söyledi.

“KENTİN VE O KENTTE YAŞAYAN İNSANLARIMIZIN DA HAKLARINI KORUMAK LAZIM”

Emsal artışına gelen eleştirileri değerlendiren Başkan Yücel, bir kesime hakkını verirken diğer kesimlerin hakkının yenmemesi hususuna dikkat çekerken K alanları ile emsal artışının birleştirilmesi durumunda tatmin edici bir artış ortaya çıktığını ifade ettiği ve “Emsal artışı meselesi, Bayraklı Belediyemizin ve Büyükşehir Belediyemizin depremzedelerin sorununa çözüm üretmek için ortaya koydukları somut bir irade ve adımdır. Burada olaya şöyle bakmak lazım: Yüzde 10 emsal artışı yeterlidir ya da yeterli değildir. Bu kime göre yeterlidir kime göre değildir, çok göreceli bir konudur. Depremin hemen ardından Büyükşehir Belediyemizin ilçe belediyelerimizle birlikte almış oldukları K Alanları kararıyla zaten mevcut imar yönetmeliğinin vermediği yani şu andaki imar yönetmeliğine göre yapamayacağınız kitlede emsalde bina yapımına bir imkan tanınmıştır. Yani K bölgesi kararıyla birlikte yüzde 10’luk emsal artışını bir araya getirdiğinizde aslında çok ciddi bir artış vardır burada. Burada, bir taraftan depremzedelerin haklarını korumak ve sorunlarına çözüm üretmek gerekirken bir taraftan da kentin ve o kentte yaşayan insanlarımızın da haklarını korumak lazım. Birini diğerine tercih etmek gibi bir lüksümüz yok. Bunu bir fırsata çevirmek ve ranta dönüştürmek için tabir-i caizse aportta bekleyenlere de o istedikleri fırsatı vermek lazım. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili daha detaylı bir açıklama yaparız. Ama dediğim gibi beklentileri karşılayıp karşılamaması göreceli bir kavram” dedi.

“ABESLE İŞTİGALDİR”

Hızal’ın emsal artışına dava açılması için büyükşehir ve CHP’nin odalarla “kapalı kapılar ardından görüştüğü” iddialarına da yanıt veren Başkan Hızal, şunları söyledi; “Bizim odaların ya da birilerinin dava açması gibi bir çalışmamız olduğunu iddia etmek abesle iştigaldir. Bu risk her zaman vardır. Odaların geçmişte açtığı davalar, iptal ettirdikleri kararlar ve meclis kararları vardır. Dönüp de geçmişe bakmak bunu söyleyebilmek için yeterli. Biz bu sorunlar yaşanmasın, depremzedelerin sorunlarına kalıcı bir çözüm üretilsin diye şunu söyledik: Bu işin kalıcı çözümü TBMM’de İzmir depremiyle ilgili özel bir yasa çıkarmaktır.”

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0