DENİZ SALYASININ ZARARLARI DEVAM EDİYOR

Deniz salyası balık ağlarının gözlerini kapattı

DENİZ SALYASININ ZARARLARI DEVAM EDİYOR

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), musilaj nedeniyle biyolojik çeşitlilikteki azalmanın Marmara Denizi'nin yanında Karadeniz ve Kuzey Ege’yi de olumsuz etkileyeceğini bildirdi. Açıklamada, Marmara Denizi’nde balık ağlarının gözlerinin müsilaj nedeniyle kapanmış durumda olduğu, sezon açılınca sorunun büyüyeceği belirtildi.

TÜDAV'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Marmara Denizi’nin kirlenmesinin 1980'li yıllarda başladığı ve o dönemde fitoplankton patlamaları ve aşırı çoğalmaları görüldüğünü belirtildi.

Yaşanan aşırı çoğalmanın ilkbahar aylarında en fazla üç gün devam ettiği ve zaman zaman suyun üstünde kırmızı renkli bir tabakanın oluşması nedeniyle bu durumun denizin kirlenmesinin ön belirtisi olarak bilindiği belirtilen açıklamada, "2007, 2008 ve 2009 yıllarındaysa Marmara tekrar renklendi ama bu sefer Gonyaulax fragilis türü dinoflagellat türünün etkin olduğu sarı renkli bir oluşum görülmeye başlandı. Dışarıdan bakıldığında bir ebru çalışmasını andıran bu durum ne yazık ki bu fitoplankton türünün aşırı artışı sonucu deniz suyu üzerinde çamurumsu bir kümeleşmeyi göstermektedir. Bu kümeleşmede suda yüzey gerilimi oluşturan petrol ve diğer yabancı maddeler kolaylaştırıcı rol oynamaktadır. Daha kötüsü belli süre sonra dağılan bu küme cisimler dibe çökerek parçalanmak için deniz suyundaki oksijeni tüketerek bu sırada oksijensiz kalan canlılarda toplu veya kısmi ölümler görülecektir." denildi

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2021, 09:02

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0