BUGÜN 17 ARALIK ŞEB-İ ARUS GECESİ

Bugün Mevlana Celaleddin Rumi'nin ölüm yıldönümü

BUGÜN 17 ARALIK ŞEB-İ ARUS GECESİ

Yüzlerce yıldır hoşgörü ve barışın sembolü olan Mevlana'nın öldüğü gece Mevlevilikte Şeb-i Arus olarak kabul edilir. Şeb-i Arus, Hz.Mevlana'nın vuslata erişmesinin 747. yıl dönümünde Konya başta olmak üzere birçok yerde düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

Şeb-i Arus nedir, ne anlama geliyor?

Mevlana ölüm gününü “Hakk'a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Şeb-i Arus) saymıştır. 17 Aralık 1273 tarihinde ölen Mevlana'yı daha iyi anlamak ve anmak için de 7-17 Aralık tarihleri Mevlana Haftası olarak kabul edilir.

ŞEB-İ ARUS NE DEMEK?

Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakk'a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah'a dönüş” olarak yorumlar. Bir başka ifadeyle ölüm “cismin ortadan kalkması değil, Allah'a doğru uçmasıdır”. Ölüm, Müslümanlık öncesi Türklerde de aynı şekilde ifade edilir.

ANMA PROGRAMLARI BU YIL SEYİRCİSİZ OLACAK

Konya’da her yıl düzenlenen Mevlana’yı anma törenleri kapsamında gerçekleştirilen sema gösterisi, bu yıl pandemi nedeniyle 2 gün ve seyircisiz gerçekleşecek. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, ”Törenler 07 ve 17 Aralık akşamı 1 saatle sınırlı olmak üzere seyircisiz olarak gerçekleştirilecek. Program tüm televizyonlardan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün sosyal medya platformlarından canlı olarak yayınlanacak” dedi.

Yarar, törenlerin 2 gün ve seyircisiz yapılacağını belirterek, ”Daha önceki yıllarda olduğu yine salon ve çadırlarımızdaki etkinlikler, okullarımızdaki, tiyatro salonlarımızdaki etkinliği dikkate aldığımızda bu yıl da dolu dolu program hazırlamıştık. Fakat tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki koronavirüs nedeniyle programlarımızın hepsini bu yıl gerçekleştiremeyeceğiz. Ama bu yıl Şeb-i Arus törenlerinin unutulmaması ve vefayı bir anlamda sürdürme adına 7 Aralık Pazartesi ve 17 Aralık Perşembe günü iki akşam Mevlana Kültür Merkezi’nin sema salonunda sema programını icra edeceğiz. Bu programlarımızı Sayın Cumhurbaşkanımızın, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, İçişleri Bakanlığımızın, Sağlık Bakanlığımızın yayınladığı genelgeleri dikkate aldığımızda seyircisiz yapılmasına karar verildi. Gönlü Konya’ya, gönlü Mevlana’nın şehrine yönelmiş tüm kardeşlerimize bu arzularını bir sonraki yılda daha sağlıklı yıllarda gerçekleştirmeyi Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyoruz. Her yıl olduğu gibi programımız icra edilecek, seyircimiz olmayacak. Televizyonlarda ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüzün sosyal medya platformlarında yayınlanacaktır. Programlarımız saat 19.00’da başlayacak ve 1 saatle sınırlı olacağı için saat 20.00’de bitecek ve sokağa çıkma kısıtlaması başlamadan bitmiş olacak” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2020, 10:53

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0