Bayraklı bütçe görüşmelerinde ‘işçi çıkarma’ eleştirisi

Bayraklı Belediye Meclisi Ekim ayı ikinci bileşimine damgasını vuran konu Bayraklı Belediyesi 2022 yılı Performans Programı ve Bayraklı Belediyesi 2022 yılı bütçesi üzerine yapılan tartışmalar oldu. Muhalefet tarafından vaatlerin yerine getirilmediği eleştirileri yapılırken dikkat çekilen bir diğer nokta da personellerin işten çıkarılmaları ve belediye önünde eylem yapılan işçi oldu. Öte yandan Meclisten geçen 2022 mali yılı tarife cetveli ve tahmini bütçesi geçen yıla göre 130 milyon lira artarak 430 milyon 200 bin lira olarak kabul edildi.

Bayraklı bütçe görüşmelerinde ‘işçi çıkarma’ eleştirisi

Bayraklı Belediye Meclisi Ekim ayı ikinci bileşimi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma, Bayraklı Belediyesi 2022 yılı Performans  Programı ve Bayraklı Belediyesi 2022 yılı Bütçesi üzerine yapılan tartışmalar damgasını vurdu.

“2022 YATIRIM YILI OLACAKTIR”

Belediyenin 2022 performans ve bütçe olanı üzerine konuşan CHP Grup Başkanvekili Cindi Can Polat, 2022’de borçsuz ve gelir gider dengesinin yakalandığı bir bütçeyle yatırım yılı olacağını ifade etti ve “Bütçe konusunda bazı yanlış söylemi algı ve anlayışı düzeltmek istiyorum. Belediyemiz bir kamu kuruludur ve kamu hukukuna tabidir. Bu kapsamda belediye bütçesi de kamu kanunu, belediye kanunu, muhasebe yönetmeliği ile bütçe rehberi ilk ve esasları dâhinde bütçenin hazırlanması gerekir. Dolayısıyla belediye yönetiminin kaynağı olmayan afaki bir bütçe hazırlaması ve istediği gibi harcama yapması mümkün değildir. Bir harcama için ayrılan kaynak başka bir harcama için kullanılamaz. Hal böyleyken ‘Neden harcama yapılmıyor?’ gibi haksız ve dayanaksız söylemlerin yapılmayacağını umuyorum. Yani geliriniz neyse gideriniz ve yaptırımınız ona göre şekilleniyor. Elimizdeki bütçe taslağına baktığımızda belediyemizin 430 milyon 200 bin lira olduğunu görüyoruz. Bütçe kalemleri içerisinde dikkat çeken en önemli artış sermaye yani yatırımda olduğu görünüyor. 2021 yılına göre yatırım harcamaları için yüzde 80 artış yapılmıştır. Belediyemiz 2022 yılında 54 milyonluk yatırım planlamaktadır. Büyükşehir desteği ve bağışlarla bu yatırımın artacağı kesindir. Esas olan harcama yapmadan yatırım yapmaktır. Belediyemiz sürekli yatırım yaptığı halde arkadaşlarımız harcama yapılmadığı için eleştirmiştir. Hâlbuki bütçeden harcama yapmadan yatırım yapmak başarıdır. Ayrıca yatırım bütçesinin toplam bütçeye göre oranı yüzde 13’tür. Türkiye Genle bütçesi içerisinde 2019 yılında yatırımlara ayrılan pay yüzde 8’dir. 2022 yılında ise yüzde 7,5 civarındadır. Bütün dünyanın global krizle karşı karşıya olduğu, ülkemizde ekonomik krizi yaşadığımız, doğal afetlerle mücadele ettiğimiz bu dönemde bütçenin yüzde 13’lük kısmının yatırımlara ayrılması önemlidir. Bu gösteriyor ki 2022, yatırım yılı olacaktır. 2022 yılında yeni projeler yapılacak, yol ve park-bahçe bakımları yapılacaktır. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Sayın Başkan ve yönetim de bu dönem yönetim anlayışı ve tercihi olarak belediyelerin banka kredi borçları yükünden kurtulmayı önceliklemişlerdir. Bu nedenle bir an önce faiz yükünden kurtulmak gerekiyordu. İstikrarlı bir şekilde hareket edilmiş ve pandemiye rağmen borç almadan, ödemeleri ötelemeden, hizmetler aksatılmadan kredi borçlarının ödenmesi önceliklenmiştir. Borç yükünden kurtulan belediyemiz yatırım atağına başlamışlardır. Muhalefet edilecektir. Normaldir. Ama esas olan eleştirilerin yapıcı olmasıdır. Arkadaşlarımızın eleştirileri ve önerileri yapıcı olursa yönetim de bunu dikkate alacaktır. Son olarak 2022’de borçsuz ve denk bir bütçe hazırlanmıştır” dedi.

“2,5 YIL HEBA OLMUŞ”

Performans ve bütçe planlarına ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, bugüne kadar verilen vaatlerin yerine getirilmediğini ifade etti ve “Planlarda yazılanlar hakkında bilgi verildi ancak önemli olan yazılanlar değil, sahaya nasıl yansıdığıdır. Yoksa buraya yazıp geçersiniz ama bakarsınız ki hiçbir şey yapmamışsınız 2,5 yıl da heba olmuş. Şu an geldiğiniz durum da öyle. Ben sizin sahaya yansıttığınız performanstan bahsedeceğim. Performans kitapçığının başında kurumsal yapıyı güçlendirdiğinizi ve söz verdiğiniz projeleri hayata geçirdiğiniz söylediniz. Evet kurumsal yapınız cidden güçlendirdiğiniz. Her müdürlükte 3-4 defaya varan değişiklikler yaptınız. Her müdürlüğün içinde çalışan personeli farklı yerlere gönderdiniz, mobbing uyguladınız hatta insanların işten ayrılmasına neden oldunuz. Biz bayraklı belediyesinde bu gibi olayları görmeye alıştık. İntihar etmeye çalışanlar, belediye önünde eylem yapan arkadaşlarımız her geçen gün artıyor. Yani siz ne çalışanlarınızla ne de müdürlerinizle barışık değilsiniz. Bir gün bakıyoruz ki bir müdür görev başında ama 2 ay sonra yerinde bulamıyoruz. Yeni geleni de 3 ay sonra yerinde bulamıyoruz. Projelere gelirsek… Söz verdiğiniz projeler hatırlatayım. ‘Her mahalleye kreş yapacağız’ demiştiniz. Şu an 1 ya da 2. İmar planları revizyonu demişsiniz. İmar planı revizyonu yaklaşık 12 yıldır çözülemedi. Sizin göreve geldiğiniz sürenin üzerinden 2,5 geçti. Birçok mahallemiz şu an imar durum belgesi bile alamıyor, yerini satamıyor. Dolayısıyla imar yenilemesi yapılamadığı için vatandaş doğalgaz bil alamıyor. Smyrna Meydanı’nında trafiğin yeraltına alınması. Oraya bir çivi bile çakılmadı. Özkanlar Pazaryerini hazırlanması dediniz. Yaklaşık 2 ay önce de buranın yapılması için 2 bin 36 metrekarelik bir arsayı Büyükşehir’e verdiniz. Ama maalesef büyükşehir de oraya bir çivi bile çakmadı. ‘Kentsel dönüşüm çözülecek’ dendi ama bir çalışma yok. Smyrna’nın gün yüzüne çıkarılması dediniz. Ama ilk geldiğinizde yapılan açılış dışında bir faaliyet yok. ‘Çocuk ve gençlik hastanesi kurulacak’ dediniz. Hastaneyi göremedik. ‘Her mahalleye çocuk parkı ve spor salonu yapacağız’ dediniz. O kadar çok spor salonu ve çocuk parkı olmayan mahalle var ki! Yaptığınız şey yapılan parkları revize etmek. Açılan bir park yok. ‘Hayvan barınağı açacağız’ demiştiniz. Bu sizin en etkin projelerinizdendi. Ama o da açılmadı. Altyapı çalışması dendi ama belediyenin yaptığı kanalizasyon ya da yağmur sularıyla ilgili bir faaliyet yok. Kaynakları daha verimli kullanarak belediye mali yapısında istikrar sağladık dediniz. Ama 2 yılda belediyeyi 105 milyon daha fazla borçlandırdınız. Yatırım yok ama borçlanma artarak devam ediyor. Özellikle salgın sırasında gerek işini kaybeden gerekse maddi sıkıntı yaşayan ailelerin sorunlarını çözdük dediniz. Birçok toplantı yaptınız ama CHP’li olmayanları çağırmadınız. Siz bu olaya insan yönüyle değil partisel baktınız” diye konuştu.

TOPLANTIYA DAVET VE FOTOĞRAF TARTIŞMASI

Aktaş’ın eleştirisi üzerine söze giren Başkan Sandal, iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve bahsi geçen toplantının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun depremin ardından apartman görevlileriyle yapılan toplantı olduğunu söyledi.

Başkan Sandal’ın yanıtının ardından konuşmasına devam eden Aktaş, “Tüm mahallere asfaltlama yapıldı dediniz ama Adalet Mahallesi’nin neredeyse tamamı kaldırım taşı. ’30 Ekim depreminin ardından belediye olarak tüm hemşerilerimizi mağduriyetini ivedilikle çözme yoluna gittik. Sağlıklı ve güvenilir konutların temelini atmaya başladık’ demisiniz. Bu temek nerede? TOKİ’nin temelleri mi yoksa belediyenin başka temelleri var mı?”
Yanıt veren Başkan Sandal, “TOKİ’nin temelleri de bizim. Devletin temelleri değil mi? Biz devletin bir kurumu değil miyiz” sorusunu sordu.

Aktaş ise, “Madem belediyeler devlet kurumu neden kitapçıklarda Atatürk’ün, Tunç Soyer’in, sizin ve meclis üyelerinin resmi var. Madem devlet kurumu burası neden cumhurbaşkanının resmi yok” dedi ve Başkan Sandal soruyu şekilde yanıtladı; “Seçilmiş bir cumhurbaşkanıdır. Söylediğiniz eksiği kaydederiz.”

Aktaş, sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Bütçe kalemlerine baktığımızda, bütçenin yüzde 10’u cezalardan 22 milyonluk bir gelir elde edilmiş. İller Bankası gelirleri ise 150 milyon lira. Bütçenin yaklaşık yüzde 40’ına denk geliyor. Bir de katkı yok deniliyordu. Personel giderlerin bakalım. Bizim 286 milyon gibi bir giderimiz var ve personel gideri yüzde 30’un üstünde olan bir belediye yatırım yapamaz. Esas dikkat etmek istediğim konu… Taşınmaz satışlarından beklenen gelir, 60 milyon lira. Başkanım geldiğinizden beri rekor kırdınız. 10 yılda satılamayanı 2,5 yılda sattınız. Bütçe kalemine baktığımızda yatırıma ayrılan gelir, 42 milyon lira. Yani bütçenin yüzde 10’u bile etmiyor. Yani yatırımın ne kadar pasif olduğu belli oluyor.”

“SİZİN YOĞURT YİYİŞİNİZDE PROBLEM VAR”

AK Partili meclis üyesi Özgür Hızal ise, kitapçıklarda yer alan bilgilerin gerçeklerle uyuşmadığı yönünde eleştiri getirdi ve “Bize neden performans değil faaliyet görüşüyorsunuz diye eleştiri geliyor. Neyi tartışırsak tartışalım burada konu para. Bu da sizin paranız değil kamunun parası. Bunu faaliyetler için kullanacaksınız. 2022 yılı bütçe tasarısı… Evet her yiğidin farklı yoğurt yiyişi vardır. Problem de burada. Sizin yoğurt yiyişinizde bir problem var. Biz bunu sizin 2,5 yıllık performansınıza bakarak söylüyoruz. Bu süre içinde elde ettiğiniz karneler zayıf. Geçmişteki bütçeleri iyi kullanamadığınız için elimizdeki görüş de bu. Siz 2,5 yılda toplamda 800 milyon gibi bir rakam kullanmışsınız. Önümüzdeki bütçeyi de eklediğimizde 1,2 milyar gibi bir para kullanacaksınız. Bunun yüzde 50’ye yakını personel gideri. Biz bunu eleştirmiyoruz. Bunun yanında geriye kalan yüzde 50’lik bir dilim var. Bunu kullanma şeklinize karşı eleştirilerimizi ortaya koyuyoruz. Rakamlara çok boğulmadan eksikleri ortaya koymak istiyorum. Bir bütçenin denk olmasının ötesinde bir bütçenin hayta e oranda geçirildiği noktasında bakmak lazım. Çünkü Bayraklı’nın imarla, çevreyle, altyapıyla ilgi ciddi sorunları var. Bunları gidermesi gerekenler de yerel yönetimlerdir. 430 milyon gibi bir bütçeyle karşımıza çıktınız. Geçen yılın bütçesinden 130 milyon fazla. Şu söyleminizi kabul etmiyorum. Kriz nedeniyle belediyeden ciddi kesintiler yapıldı, belediyelerin yatırım yapması engelleniyor. Bunu kabul etmiyorum. Siz gömü falan bulmuş değilsiniz ama bütçeden artırmışsınız. Bu bütçede yine birtakım sorunlar ve eksiklikler var. Bu bütçenin içinde toplam sosyal yardımlara ayırdığımız rakam 4.3 milyon. Yani toplam bütçenin yüzde 1’i. Adaylık sürecinde Bayraklı’yı çocuk ve genç kenti haline getireceğinizi söylediniz. Bunun için ayırdığınız bütçe 7.8 milyon yani bütçenin yüzde 2’si. Bunlar bütçenin sıkıntılı ve sakat tarafları. Ciddi bir şekilde gözden geçirmelisiniz. Bizim daha önce yaptığımız mal ve hizmet alımı konusundaki eleştirilerimiz alıp bütçeye yansıtmışsınız. Umarım bu eleştirilerimizi de alırsınız. Hizmet ve mal alımlarına gelirsek… Hizmet alımlarının ihaleyle değil doğrudan teminle alınması ciddi bir problem. Şeffaflık üzerine belediye yönetmek varken 35 milyon gibi bir rakamın böyle harcanması sıkıntılı ve sakat. Yatırımın yüzde 13 olduğundan bahsedildi. Aslında sermaye gideri olarak bakılmaz bu. Gayrimenkul sermaye giderine bakmak lazım. Gayrimenkul sermaye gideri direkt yatırım bedelidir. O da bütçemizde 43 milyon yani yüzde 9 seviyesinde. Yani yüzde 13 değil. Performansa bakalım. Önümüzde bir proje, tasarım ya da faaliyet yok. Siz kitapçığa bazı şeyleri yazıp 42 milyona dahil edip bize Bayraklı halkına yatırım olarak gösteriyorsunuz. Buraya yazdığınız rakamların çoğu hayali ve maalesef yüzde 13 gibi bir hayali yatırım oranıyla karşımıza çıkmışsınız. Doğru oran sosyal yardımlara yüzde 1, çocuk-gençlere yüzde 2 ve bilime ayrılan yüzde bilmem kaç. Büyükşehir’in yatırım yapmasının sağlandığı söylendi. Ne münasebet! Bunu siz sağlamıyorsunuz. Zaten yatırım yapmak büyükşehirin görevi. Yani biz kendi bütçemizi kullanmadan yatırım yaptırıyoruz ifadeleri doğru değil” ifadelerini kullandı.

İŞÇİ EYLEMİ MECLİSE TAŞINDI

Son olarak bazı belediye personelinin işten çıkarılmasına değinen Hızal, “Bugün bir vatandaşımız, Bayraklı Belediyesi önünde işten çıkarıldığı gerekçesiyle işten çıkarıldığını söyledi. İnceledim doğru söylüyormuş. Kendisine bir ihtarname gönderilmiş. Gerekçesi, kendisinin birtakım icra takiplerine maruz kalması ve maaşına haciz gelmesi. Evet yasal olarak iş kanununda böyle bir madde var. Ama orada, fazla sayıda icra takiplerinin olmuş olması ifadesi vardır. Ama bu personel arkadaşlar görüştüğümde bana 2-3 haczinin olduğunu dile getirdi. Bayraklı Belediyesi’nden bu gerekçeyle bir personel çıkarılmaması gerekiyor. Bu Bayraklı Belediyesi’ne yakışan bir tutum değil. Eğer siz bir önceki belediye başkanı ile siyaseten birtakım sorular yaşıyorsanız ve bu sorunları, bir kişinin o belediye başkanıyla verdiği fotoğraflar yüzünden acısını bu personelden çıkarıyorsanız siz sosyal demokrat değilsinizdir. Umarım öyle değildir. Bir personel birkaç haczi var diye işten çıkarılmaz. Bu konunun sizler ve yöneticiler tarafından yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

BAŞKAN SANDAL’DAN ELEŞTİRİLERE KALEM KALEM YANIT

Tüm konuşmaların ardından eleştirilere yanıt veren Başkan Sandal, şunları söyledi; “Muhalefetteki arkadaşlarımız tabii ki de bizim yaptıklarımızı eleştirecekler. Bunların içinde doğru olanlar da olabilir .Yanlış olanlardan biri mobbing. Mobbing çalışan uygulanır. Bizim işini doğru yapan, işinin başında olan, zamanında gelip işinin gerekliliğini yapan hiçbir arkadaşlarla ilgili sorunumuz yok. İntihar eden personeli siyaseten arkadaşlar dillendiriyorlar. Önceki meclislerde de söyledik. Genç ve anne bir arkadaşımız, sağlık problemi var. Konuşmak doğru değil. Meselenin kaynağı biz değiliz. Araştırırsanız görürsünüz. Personel eğişimi… Sonuç olarak buralar siyasi kurumlar. Her başkanın ihtiyaç duyduğu ekipler var. Doğal olarak belediye başkanına kendi ekini oluşturma hakkı yasla olarak verilmiş durumda. Diğer alanlarda işini yapmayanlarla ilgi gerekli tasarruf hakkı da bizde.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ASKERİ ALAN ENGELİ

İmar revizyonlarında gerekli işlemlerin yapılmadığı da söylendi. Biz bu işlemlere hep birlikte karar veriyoruz. Yeni kent merkeziyle ilgili projeyi büyükşehire gönderdik. Bir dava nedeniyle revizyon yaptık yeniden göndereceğiz. Mesela kentsel dönüşümle ilgili meselenin çoğunu hallettik. Ama mevzu rezerv alanına giden yol. Askeri bölgeden izin verilmediği için giriş ve çıkış yolu verilecek şekilde oradaki süremiz 3-4 aydır uzuyor. Ayrıca Nafiz Gürman’daki çalışma da bitmek üzere. Yani yapılmıyor denilen şey bugün İzmir’deki neredeyse bu alandaki bütün revizyon alanlarındaki çalışmalara denk. 

“BAZEN DE HAKKIMIZ BİZE TESLİM EDİYORSUNUZ”

Özkanlar Pazaryeri… Evet biz orayı büyükşehire verdik projelendirme yapıldı ancak sonrasında projede değişikliğe gidildi. Altta 4 kat otopark olacak şekilde. Üstte de 4 kat olacak. Sanırım bu yılın sonunda ihalesi bitmiş ve inşaata başlanmış olacak. Altınyol’da trafiğin yeraltına alınması… Orasının da proje ihalesine çıkılmak üzere. Adalet ve kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalar tekrar bütçe koymuşsunuz dendi ama işlem kesinleşene kadar bu bütçe durmak zorunda. Smyrna ile ilgili konuşayım, geçen yıl ki bütçemizde de gösterdik. Sevgi Yolunu sağlıklaştırma projesi bu. Projeyi biz, imalatını Büyükşehir yapacak. Sevgi Yolunda öbür tarafa olan kısımla ilgili mülk sahipleri ile konuşuyoruz. İmkan bulunursa orayı da yeşillendireceğiz. Personel giderlerinin yüksek olduğu bir belediyede yatırım yapmanın zor olduğunu söylediniz. Bazen de hakkımız bize teslim ediyorsunuz. Pandemi döneminde yatırım yapmanın ne kadar zor olduğunu söylediniz. Teşekkür ediyorum”

İHALELELR İÇİN YENİ TALİMAT

İhalelerle ilgili… Bayraklı Belediyesi ihalelerinin tamamını açık ve şeffaf yapılıyor. Canlı yayında açık ve şeffaf yapılıyor. Arkadaşlara yeni talimatımız: Bundan sonra bütün ihaleleri internet üzerinden canlı yayınlayacağız. Doğrudan teminlerle ilgili mevzu ihale süreçlerini başlatırken kısmi eksiklerimiz var. Temel ihtiyaçlarının tek kalemde toplanıp tek ihalede yapılması kurumumuzun menfaatinedir. Tasarruf yapmadığımız söylendi. Biz kredi çekmeden pandemi, deprem süreçleri ve ülkenin içinde bulunduğu durumda bile tek kuruş kredi çekmeden Bayraklı Belediyenin finansalın nasıl düzeltiriz diye düşündük. 201 milyona yakın geçmiş kredi borcumuzun yaklaşık 85 milyonunu kredi ödemişiz. 85 milyonla neler yapılacağını tahmin edebilirsiniz, yaptığımız her proje yasal süreç itibarıyla 1,5-2 yılını alıyor. Temel hedefimiz 2-2,5 yıl içinde finansalımızı düzeltir ve bu sürede de projelerimiz olgunluk noktasına gelirse yatırımlarımıza daha çok yaparız diye düşünüyoruz. Genel olarak kentin altyapısı ve diğer yatırımlarla ilgili yaptığımız iş ortada. Ama sonuçta takdir vatandaşındır.”
Tüm konuşmaların ardından performans ve bütçe planları oylandı. Performans ve Bütçe Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık CHP’nin ‘kabul’ oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi. 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0