Başkan Vekili Kırmaz'dan 'Aktepe-Emrez' sorusuna yanıt

Gaziemir Belediye Meclisi Ocak ayı ikinci oturumunu yöneten Meclis Başkan Vekili Necati Kırmaz, AK Parti grubundan Aktepe-Emrez kentsel dönüşüm sürecinin uzamasıyla ilgili gelen soruya yanıt verdi.

Başkan Vekili Kırmaz'dan 'Aktepe-Emrez' sorusuna yanıt

Gaziemir Belediyesi Ocak ayı olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu belediyenin meclis toplantı salonunda düzenlendi. Toplantı 1. Meclis Başkan Vekili Necati Kırmaz’ın idaresinde gerçekleşti.

ATMACA’DAN ‘İHTİSAS KOMİSYONU’ ÇIKIŞI

Mecliste söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, İhtisas Komisyonu seçimleri ile ilgili itirazını dile getirdi. Atmaca, 5 kişiden oluşan İhtisas Komisyonunun 3 kişiden olması gerektiğini savunarak "2019’dan bu yana yapılan komisyon oluşumlarında hata olduğu görülmüştür. Biz bırakın yeni üye seçmeyi tüm komisyonlardan 2 meclis üyesinin istifa etmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

CHP’DEN ATMACA’YA YANIT

CHP Grup Başkanvekili Ünal Işık, Atmaca’nın iddialarına "Bu zamana kadar gerek Milletvekili seçiminde, gerekse belediye meclis üyeliği seçiminde kullanılan sistem komisyon seçimlerinde de kullanılmış. Bu sistem devam etmeli" yanıtını verdi. Başkan Vekili Necati Kırmaz ise, "Türkiye'de bildiğim kadarıyla 50 yıldır her türlü seçimde D'Hondt sistemi kullanılmaktadır. 2019'dan bu yana da D'Hondt sistemi ile meclis komisyon üyeleri seçilmektedir" dedi.

“SORULAR SORUYORUZ HEPSİ CEVAPSIZ”

Öte yandan bir önceki oturumda Başkan Halil Arda’ya “Sen” diye hitap etmesi nedeniyle yaşanan ‘üslup’ tartışmalarıyla ilgili de açıklama yapan Atmaca, “Üslup konusunda meclis çalışma yönetmeliğinin hangi maddesinde 'sen' diye hitap edilemez yazıyor.  Bu mecliste sorular soruyoruz. Hepsi cevapsız. Daha sonra cevaplarız deniliyor ancak bu daha sonra hiç gelmedi. Biz bunları kendi şahsımız adına sormuyoruz, Gaziemir halkının bize verdiği bir yetki var. Bizde bu yetkiye dayanarak Gaziemir'in sorunlarını dile getiriyoruz. Sayın Başkan söz verdim gündem dışı konuştunuz diyor. Konuşmadım sordum. Onun bile ayrımına varamıyor. Gaziemir yönetilemiyor savruluyor” ifadelerini kullandı.

“BUNUN ADI KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL RANT”

Başkan Vekili Necati Kırmaz, Atmaca’nın yanıt verilmediği gerekçesiyle yakındığı sorulara tek tek yanıt verdi.  

İlk olarak kentsel dönüşümle ilgili sorulara açıklık getiren Kırmaz, yılan hikayesine dönen Aktepe-Emrez kentsel dönüşüm projesine de değindi.

“1/5000 ve 1/1000'lik planlar yapılmadı diye soruyorlar. Bunlar kolay bir şey değildir. Yani bir plan tadilatı değildir. Kapsamlı bir değişikliktir ve bunun için önce mülkiyetlere sahip olmanız lazım. Büyükşehir Belediyesi yıllar önce kentsel tasarım planı hazırlamış. Önce o bölgenin nasıl bir şehir olduğunu tasarlar sonra etap etap uzlaşmaları sağladıktan sonra planları yaparsınız 

Gerek Gaziemir Belediye Meclisi'nde gerek Büyükşehir Meclisi’nde muhalefet meclis üyeleri kentsel dönüşüm ile ilgili konuşmalarında kentsel dönüşümü eleştiriyorlar. Ancak bir de AK Parti'nin kentsel dönüşümüne bakalım. Türkiye'nin en büyük riskli alanı Karabağlar. Tam 540 hektar. Aktepe Emrez kentsel dönüşümü uzadı ya, acaba burada 9 yıldır AK Parti ne yaptı? Burada plan var mı? Bizde kentsel tasarım planı var, etap etap gidiyoruz. AK Parti burada ne yaptı biliyor musunuz? Kentsel dönüşüm adı altında boş alan olan 100 hektarı imara açtı. 10 dönümüne konut yaptı. Berbat bir inşaat kalitesi. Devlet imkanlarının bu şekilde hibe edilmesi çok üzücü. Bunun adı kentsel dönüşüm değil rant.  Neyin nesi imar barışı? İmar barışından Türkiye'de kaç bağımsız bölüm affedildi? Bu affedilen binaları yüzde kaçı depreme dayanıklı?  Peki bu binalar affedilmeden önce bir tekniker, mimar gidip baktı mı? Bu inşaatlar insan sağlığına elverişli mi dayanıklı mı? Yarın öbür gün deprem olsa bunun sorumlusu kim olacak? Bu ne vicdansızlık ve sorumsuzluktur? Sebep gelsin paralar. Para için kaçak inşa etmek ‘Yaparsa AK Parti yapar’ın tipik bir örneği. Umarım son olur süre uzatılmaz yoksa kaçak inşaatı çok uzun süre daha konuşuruz.”

“İLK KEZ DOĞALGAZ BAĞLATILAN YERLERDE EMLAK VERGİSİ ARTTI”

Kırmaz, doğalgaz bağlatıldıktan sonra emlak vergisi artan yerlerin olup olmadığı şeklindeki soruya da “İlk kez doğalgaz bağlatan yerlerde ev değerleri arttığı için yüzde 8'lik bir emlak vergisi artışı var” yanıtını verdi.

“SARNIÇ PİKNİK ALANINDA KOMPLE BİR REVİZYON DÜŞÜNÜYORUZ”

Sarnıç Piknik alanında Gaziemir'in yapması gerekenleri yapmaması durumunda sözleşmenin iptal olacağı iddialarına da yanıt veren Kırmaz, "Doğrudan kiracı SARBEL'dir. Bazı konuların eksik olduğu ya da projeye aykırı olduğu doğrudur. Bunlar SARBEL'in kiraya verdiği alanlardadır. Geçtiğimiz ay Gaziemir Belediyesi ekipleri Sarnıç Piknik alanında saha çalışmaları yapmıştır. Hukuki işlemler devam etmektedir. Burada vatandaşlar daha çok piknik yapmaktadır ancak burada suni göletler ve su yolları vardır. Bunların alanın bütünlüğünü bozacağını ve vatandaşların kullanımında ciddi tehlikeler oluşturacağını düşünüyoruz. Bu nedenle alanda komple bir revizyon düşünüyoruz. Bunu da Gaziemir Belediyesi'nin gücü ile yapmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0