"128 MİLYAR DOLAR NEREDE?" GENELGESİ REDDEDİLDİ

"128 MİLYAR DOLAR NEREDE?" GENELGESİ REDDEDİLDİ




'128 milyar dolar nerede?' önergesi reddedildi

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, Merkez Bankası’ndaki 128 milyar doların hangi yöntemlerle kime satıldığı, döviz rezervlerinin tüketilmesinin yol açtığı sorunlar ve sorumluların belirlenmesi ile “128 milyar dolar nerede?” afişlerinin yasaklanması konularının değerlendirilmesi için  genel görüşme önergesi hazırladı. Önerge TBMM Başkanlığına sunuldu. Önerge reddedildi.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, Merkez Bankası’ndaki 128 milyar doların hangi yöntemlerle kime satıldığı, döviz rezervlerinin tüketilmesinin yol açtığı sorunlar ve sorumluların belirlenmesi ile “128 milyar dolar nerede?” afişlerinin yasaklanması konularının değerlendirilmesi için genel görüşme önergesi verdi.

CHP'nin '128 milyar dolar nerede?' önergesi AK Parti ve MHP oyları ile reddedildi.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan genel görüşme önergesi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Önergenin gerekçesinde, Merkez Bankası’ndaki 128 milyar dolarlık rezervin kimlere hangi yöntemle satıldığının uzun süredir gündeme getirilmesine karşın, kamuoyuna sağlıklı bir açıklama yapılmadığı, son olarak da “128 milyar dolar nerede?” afişlerinin toplatılması yoluna gidildiğine dikkat çekildi. Önergede şu görüşlere yer verildi.

60 MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ AÇIĞI

“Merkez Bankası’nın  kamuoyuna açıkladığı veriler bankanın  brüt olarak 90 milyar doların altında bulunan brüt  döviz ve altın rezervine karşılık, yurç içine ve yurt dışına  swap borçlarıyla birlikte toplam 150 milyar dolarlık bir döviz ve altın borcu bulunmaktadır.  Dolasıyla Merkez Bankası’nın  60 milyar dolar civarında bir döviz açığı bulunmaktadır.  Oysa  çok değil daha 2017 yılı sonunda Merkez Bankası’nın  35 milyar, 2018 yılı sonunda 28 milyar, 2019 yılı sonunda  19 milyar dolar döviz fazlası bulunuyordu. Merkez Bankası, son yıllarda bu döviz fazlasını erittiği gibi 60 milyar dolarlık döviz açığı oluştu. Aynı dönemde Merkez Bankası’na, reeskont kredisi, borçlanma ve benzeri yollarla gelen döviz ve altınlarla,  bilinen yollardan çıkan dövizi karşılaştırdığımızda  ortaya 128 milyar dolarlık  açıklanamayan kayıp çıkmaktadır.  Bu paranın nereye  gittiğini sormak bir yurttaşlık görevidir.

CUMHURBAŞKANI FARKLI AÇIKLAMALAR YAPIYOR

Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere bu parayla ilgili olarak yapılan ve birbiriyle yüzde  yüz çelişen, bugün söylediğini yarın açıkça yalanlayan açıklamalar  kayıp 128 milyar doların  nereye gittiğinin araştırılmasını elzem bir hale getirmektedir.   Örneğin Cumhurbaşkanı birgün ‘O kadar para hepsi bu milletin hazinesinde ve Merkez Bankası’nda. Kaybolan bir şey yok’ demiş, bir başka gü ‘yeni bir finansal dalgalanma oluşturmak isteyerlere karşı mücadelede kullanılmıştır’ şeklinde açıklamalar yapmıştır.

Aylardır konuşulmasına ve sorulmasına, önceki Merkez Bankası Başkanının da  ‘128 milyar doların nereye satıldığını araştırmak istediği’ için görevden alındığına ilişkin yalanlanmayan haberlere rağmen Merkez Bankası’nın bu konuyla ilgili olarak aylardır resmi bir  açıklama yapmamış olması manidardır.

AFİŞLERİN TOPLANMASI ANAYASAL SUÇ

CHP örgütlerinin çeşitli il ve ilçelerde bilboardlara astığı  ‘128 milyar dolar nerede’ pankartları için “Cumhurbaşkanına hakaret” edildiği gerekçesiyle Cumhuriyet savcılıkları  tarafından  re’sen soruşturmalar  açılmaktadır.  Bir siyasi partinin ülkenin kaynaklarının nerelere harcandığını sorması Anayasal  hakkı olduğu gibi, bu sorulara da bu günkü sistemde  “yürütmenin başı” olması nedeniyle  Cumhurbaşkanın cevap vermesi gerekir. Cumhuriyet savcılarının, Anayasal bir hakkı “Cumhurbaşkanına hakaret” diyerek engellemesi Anayasal bir suçtur.

*128 milyar dolar nerededir, kimlere hangi yollarla satılmış ya da aktarılmıştır?

*128 milyar doların kaybolduğu dönemde ekonomiden sorumlu olan bakan şimdi nerededir? Ortadan kaybolmak sorumluluktan kurtulmaya yeter mi?

*“128 milyar dolar nerede” sorusu yüzünden Cumhuriyet savcılarının hakarete uğradığını düşündüğü Cumhurbaşkanının bu 128 milyar doların kaybolmasındaki sorumluluğu  nedir?

*Yasamayı, yürütmeyi, yargıyı, basını  tek başına kontrol eden Cumhurbaşkanının ülkenin 128 milyar dolarlık rezervinin eritilmesinden haberinin olmaması mümkün müdür? Eğer bu mümkünse ülkenin daha hangi değerleri kaybolmakta ve kaybolma tehlikesi altında bulunmaktadır.

*Önceki Merkez Bankası Başkanının, 128 milylar doların akibetini araştırmak istemesi yüzünden Cumhurbaşkanının öfkelendirdiği için görevden alındığı iddiaları doğru mudur?

TBMM SORULARA YANIT BULMALI

Türkiyle Büyük Millet Meclisi’nin bu sorulara yanıt bulması ve 84 milyon vatandaşına anlatması  gerekmektedir.

Milletimizin birikimi olan Merkez Bankası’ndaki 128 milyar doların hangi yöntemlerle kime satıldığı, döviz rezervlerinin tüketilmesinin yol açtığı sorunlar ve sorumluların belirlenmesi ile vatandaşlarımızın ‘128 milyar dolar nerede?’ diye sorduğu afişlerin yasaklanması konularının TBMM’de değerlendirilmesi amacıyla Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğünün 101, 102 ve 103’üncü maddelerine göre Meclis Genel Görüşmesi açılmasını arz ederiz.”

    Admin

    YORUM EKLE
    SIRADAKİ HABER
    google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0