Tek tip olan yeni sigara paketlerinde zifir, nikotin ve karbon monoksit detayı unutuldu

5 Aralık 2019 tarihinde başlayan sigarada düz ve standart paket uygulamasıyla sigara paketleri değiştirilirken, yeni paketlerde bir detay unutuldu. Tek tip olan sigara paketlerinde zifir, nikotin ve karbon monoksit tablosu yer almadı.

Tek tip olan yeni sigara paketlerinde zifir, nikotin ve karbon monoksit detayı unutuldu

Sigarada düz ve standart paket uygulaması 5 Aralık 2019'da başlarken, 5 Ocak 2020'den itibaren eski paketlerin satışı sonlandırıldı. Söz konusu uygulama ile sigara paketlerinin çekiciliğinin azaltılması, yanıltıcı özelliğinin ortadan kaldırılması ve sağlık uyarıları mesajlarının caydırıcı etkisinin artırılması hedefleniyor. Ancak yeni paketlerde bir detay unutuldu. Eski paketlerin üzerinde bulunan ve sigaranın içerisinde ne kadar zifir, nikotin ve karbon monoksit olduğunu gösteren tablonun yeni paketlerde olmaması dikkatlerden kaçmadı.

YENİ PAKETLER NASIL OLDU?

Yeni düzenlemeyle sigara paketlerinin rengi, 'Pantone 448 C Mat' bitişli tek renk oldu. Paketlerdeki marka, renk, ayırt edici ibare ve zorunlu bilgilerin yazım şekli standart hale getirilirken, markanın logosu, simgesi ve diğer işaretler tamamen kaldırıldı.

SAĞLIK UYARI ALANLARI YÜZDE 85'E ÇIKARILDI

Tek tip olan paketlerde resimli sağlık uyarıları alanı yüzde 65'ten yüzde 85'e çıkarıldı. Ayrıca "ALO 171 Sigara Bırakma Hattı" mesajları da paketlerdeki yerini aldı. Paketlerin yan yüzeylerindeki alanların yüzde 50'sini kaplayan genel uyarı ve bilgi mesajları yer aldı.

ZİFİR, NİKOTİN VE KARBON MONOKSİT TABLOSU YER ALMADI

Paketlerde "Sigara içmek öldürür-hemen bırakın", "Tütün dumanı, kansere yol açtığı bilinen 70'ten fazla madde içerir" gibi mesajlarla sigaranın zararlarına dikkat çekildi. Ancak yeni paketlerde sigaranın içerisinde ne kadar zifir, nikotin ve karbon monoksit olduğunu gösteren tablo yer almadı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0