İZMİR İÇİN KORKUTAN DEPREM UYARISI

İzmir’i Korkutan Uyarı Birinci derece deprem bölgesi olan İzmir için korkutan uyarı geldi. DAUM Müdürü Prof. Hasan Sözbilir,  İzmir’de 17 aktif fayın bulunduğunu belirterek bunların 6 ila 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyele sahip olduğunu söyledi.

İZMİR İÇİN KORKUTAN DEPREM UYARISI

İzmir’i Korkutan Uyarı

Birinci derece deprem bölgesi olan İzmir için korkutan uyarı geldi. DAUM Müdürü Prof. Hasan Sözbilir,  İzmir’de 17 aktif fayın bulunduğunu belirterek bunların 6 ila 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyele sahip olduğunu söyledi.

İSTANBUL’DAN DAHA TEHLİKELİ

Bilim insanlarının İstanbul’a daha çok yoğunlaştığını belirten Sözbilir, “İstanbul’un içerisinden diri bir fay geçmiyor. Marmara Denizi’nde Kuzey Anadolu fayından dolayı bir deprem oluşursa İstanbul’un nasıl etkileneceği değerlendiriliyor. Ama İzmir’de doğrudan kent merkezinden geçen 17 fay var. Bunların geçmişlerini çok az biliyoruz. Yaptığımız çalışmalarla öncelikle bu fayları tanımaya çalışıyoruz. Çünkü 17 fay var ve bunların hangisinin ne zaman deprem üreteceğini bilmiyoruz. Bunları belli tahminler yaparak, belli çalışmalar yaparak anlayabiliriz.”

FAY BİRÇOK İLÇEDEN GEÇİYOR

İzmir’de uzun zamandır büyük ve yıkıcı bir deprem olmadığını belirten ve bu durumun da daha fazla risk içerdiğini söyleyen Sözbilir, “Bu faylar 10 bölge içerisindeki farklı yerlerde bulunduğundan hepsi için tek tek deprem senaryosu oluşturacağız. Deprem senaryoları oluşturmadan önce İzmir’de yapı stoğunun ortaya çıkarılması gerekiyor. İzmir fayı Güzelbahçe’den başlıyor, Narlıdere, Balçova, Konak, Pınarbaşı, Altındağ’dan devam ediyor. Bu fayları tanımlamamız ve geçmişlerini öğrenmemiz gerekiyor. Ona göre de gelecekle ilgili kısa ve uzun vadeli ne yapılması gerektiğini ortaya koymamız şart” dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0