İzmir'de emekliler zamlara böyle isyan etti: Faturalar yakıldı

İzmir’de DİSK’e bağlı Emekli-Sen üyeleri, emekli maaşlarına yapılacak zammı protesto etmek için sahaya indi. Emekliler ayrıca doğalgaz ve elektrik zamlarına tepki olarak fatura yakma eylemi de gerçekleştirdi.

İzmir'de emekliler zamlara böyle isyan etti: Faturalar yakıldı

 DİSK Emekli-Sen üyeleri, emekli maaşlarına yapılacak zamma yönelik tepkilerini bugün İzmir Eski Sümerbank önünde düzenledikleri kitlesel basın açıklamasıyla dile getirdi.

Emekli-Sen Bölge Temsilcisi Süleyman Özkaynak tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

''2021 yılı sonuna kadar; ekmeğe yüzde 150, una yüzde 162, şekere yüzde 95, makarnaya yüzde 68, çaya 138, bulgura yüzde 100, nohuta yüzde 91, kuru fasulyeye yüzde 100, kıymaya yüzde 66, kırmızı ete yüzde 110, tavuğa yüzde 83, çamaşır deterjanına yüzde 150, sabuna yüzde 58, yumurtaya yüzde 75, bulaşık deterjanına yüzde 85 zam geldi. TÜİK’in açıkladığı enflasyonla halkın gerçek enflasyonu budur.

İktidar aralık ayının son gecesine kadar zamları açıklamadı. Çünkü hemen ardından memur ve emeklilere verilecek zamları açıklamaları gerekiyordu. Eğer o zamları daha önce açıklamış olsaydı bugün açıklayacağı maaş zamları çok farklı olacaktı. Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta akıl almaz zamlar getirdiler. Bu zamlar hayatın her tarafına yansıyacak. Bilim insanlarının bağımsız araştırmalarına göre gerçek enflasyon farkı yüzde 82! TÜİK’in enflasyonu nerede, gerçek enflasyon farkı nerede!

Adı güya zam ama enflasyon farkını bile vermediler. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 25.5, memur emeklilerine biraz daha fazla… Bunlar zam mı? 

Soruyoruz; yoksulluk sınırının 10 bin liranın üstüne çıktığı bir kriz döneminde, 2 bin 500 lira aylıkla bir emekli bir ay boyunca nerede barınabilir, ne yiyebilir, hangi doktora görünebilir, hangi tedaviyi karşılayabilir? Soruyoruz; emekli aylığının 69 katı maaş alanlar, maaşlarına rekor zamlar yapanlar, aylık 2 bin 500 lira ile geçinebilir mi? Bu ülkenin emeklileri devletin sırtında bir yük değil; alın terinin karşılığını almak için her gün haklı mücadelesini büyüten yurttaşlardır.''

''BİZE BU ZAMMI LÜTUF GİBİ VERİYORLAR''

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da “Cumhurbaşkanı sanki bir lütufmuş gibi “Emekliye 25.5, memur emeklisine 30.5 zam yaptık” diyor. Sanki bu ülkeyi biz yönetiyorduk, enflasyonu biz artırdık. Bize bu zammı uygun görüp lütuf gibi veriyorlar. TÜİK’in lokantalara, kıraathanelere uygulanan zam oranı rakamlarını nereden aldığını öğrendik. TÜİK bu rakamları TBMM’deki lokantalardan alıyormuş. Bugün ülkedeki tüm lokantalarda TBMM’deki fiyatlar olsun, biz 4 bin 250 liralık asgari ücreti kabul edeceğiz. Bu hükümet ülkeyi bölmek için elinden geleni yapıyor, emeklileri de 3’e böldü. Bin 500 lira ve üzerinde alanları 2 bin 500 liraya çıkararak ayrı bir zam uyguladı, memur emeklisine dedi ve onlara 3 puan daha vererek başka bir zam uyguladı, bir de SSK-Bağ-Kur emeklisine kendi yarattığı enflasyonu 25,5’a getirerek onlara da başka bir zam verdi. Yani emeklileri de üçe böldü. Siz bölmeye devam edin, biz bu ülkeyi birleştirmek için mücadele etmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Emekliler ayrıca elektrik ve doğalgaza yapılan zamlara da faturaları yakarak tepki gösterdi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0