Adalet Bakanlığı’ndan 1400 ortak velayet kararı

Adalet Bakanlığı, vatandaşların ortak velayetin yaygın uygulama haline gelmesine ilişkin yoğun taleplerine yönelik değerlendirmesinde, Şubat 2018’ten bugüne kadar Türk mahkemeleri tarafından 1400 ortak velayet kararı verildiğini açıkladı.

Adalet Bakanlığı’ndan 1400 ortak velayet kararı

Milliyet’in ulaştığı bilgilere göre özellikle İstanbul’dan birçok vatandaş TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak son dönemde Türkiye’de mahkemelerce verilen “ortak velayet” kararlarının kurumsallaştırılmasını istedi. Türkiye’de birkaç yıl öncesine kadar ortak velayet olgusunun kamu düzenine aykırı olduğu yaklaşımının bulunduğuna, hukuk sisteminde konuya ilişkin düzenleme olmadığına vurgu yapan vatandaşlar, yurtdışındaki örneklerde olduğu gibi mevzuatta değişiklik talep ettiler. Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır başvuruları işleme alarak konuyu Adalet Bakanlığı’na iletti.

Bakanlıktan 12 Ekim’de Meclis’e ulaşan yazıda, temel çocuk haklarının Türkiye’nin 1990 yılında imzaladığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde düzenlendiği anımsatılarak, “Anılan sözleşmede çocuğun, kendisini ilgilendiren her konuda görüşlerini serbestçe ifade edebilmesi anlamına gelen katılım hakkı düzenlenmiştir. Çocuğun yetiştirilmesinde ana-babanın birlikte sorumluluk taşıdıkları ilkesinin tanınması için her türlü çabayı gösterecekleri hükme bağlanmıştır” denildi.

Türk toplumuna uygun

Adalet Bakanlığı, ortak velayete ilişkin Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2017’de verdiği karara atıf yaparak vatandaşların taleplerinin mahkemelerce dikkate alınabileceğine işaret etti. Bakanlık, şunları kaydetti: “Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin kararında Ek 7 Nolu Protokol’ün 5. maddesinde yer alan ‘Eşler, evlilik bakımından, evlilik süresince ve evliliğin bitmesi halinde, kendi aralarındaki ve çocuklarıyla olan ilişkilerinde, özel hukuk niteliği taşıyan hak ve sorumluluklar açısından eşittir. Bu madde, devletlerin çocuklar yararına gereken tedbirleri almalarına engel değildir’ hükmüne atıf yapılmak suretiyle, ortak velayet düzenlenmesinin, Türk kamu düzenine ‘açıkça’ aykırı olduğunu ya da Türk toplumunun temel yapısı ve temel çıkarlarını ihlal ettiğini söylemenin mümkün olmadığının bildirildiği görülmektedir.”

Bakanlık, Türk mahkemelerinde ortak velayet kararlarına ilişkin istatistikleri de açıkladı. Bakanlık, “3 Şubat 2018 tarihinden itibaren veri giriş kaydının bulunduğu, bu tarih itibarıyla 1295 dosyada ilk derece mahkemelerinde ortak velayet talebine dair atama yapıldığı yine 1400 ortak velayet kaydı yapıldığı anlaşılmıştır” bilgisini verdi

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0