2022 bütçesi komisyondan geçti, KDV'de büyük artış

2022 Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilirken iktidar, muhalefete “virgül” bile değiştirtmedi. CHP, HDP ve İYİ Parti’nin halkın temel sorunlarına ilişkin önergelerinin tümü reddedildi. Buna karşın AKP son dakika önergesiyle dahilde alınan KDV ve beyana dayanan KDV gelir tutarlarında toplam 2 milyar TL’lik artış yaptı.

2022 bütçesi komisyondan geçti, KDV'de büyük artış

2022 Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay sorulara yanıt verirken Katar emirinin verdiği uçağın devletin envanterinde kayıtlı olup olmadığı konusunda, “Tabii ki Cumhurbaşkanlığı’nın envanterinde kayıtlı olacak, nerede kayıtlı olacak? 2012 model Boeing 747-8 tipi VIP hava aracı, Türk sivil hava aracı siciline ‘TC-TRK’ tescil işaretiyle kayıt edilmiş olup Cumhurbaşkanlığı kayıtlarına alınmıştır, tescil sertifikası da buradadır” dedi. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın, “Yazlık Saray’a bir yat alındı mı? Kiralandı mı?” sorularına ise yanıt gelmedi. Oktay, yargının bağımsız olmadığına yönelik eleştiriler karşısında anayasanın yargı bağımsızlığına ilişkin maddelerini okudu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Yargıya müdahale edenin Allah belasını versin mi?” diye sordu. Oktay karşılık vermedi. Özel, “Dalga geçiyor” dedi. Oktay ise “dalga geçmediğini” dile getirdi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, bir aylık görüşme sürecinde 10 ayrı bakanlık bütçesinde 19 önerge verdiklerini ancak Cumhur İttifakı tarafından reddedildiğini söyledi.

Bu arada Oktay, eylül sonu itibarıyla emekli olan öğretmen sayısının 16 bin 195 olduğunu söyledi. Görüşmeler sonunda bütçe, komisyonda kabul edilirken AKP’li Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “Burada bazı arkadaşlarımız, belki, hani ‘virgülü değişmedi’ filan gibi şeyler söylüyorlar ama ben bu tartışmaların yürütmeye de yol gösterici nitelikte olduğunu düşünüyorum” dedi. 

REDDEDİLEN ÖNERİLER

Muhalefetin reddedilen önergelerinden bazıları şöyle: “Engellilere elektrik ve doğalgazın indirimli tarifeden verilmesi, cemevlerinin ve diğer ibadethanelerin giderlerinin Hazine’den karşılanması, emeklilere verilen bayram ikramiyesinin en az 2 bin TL’ye çıkarılması, öğretmenlere 24 Kasım’da bir maaş ikramiye verilmesi, sağlık personeli, din personeli, öğretmenler ile emniyet mensuplarının ek göstergelerinin artırılması, çiftçiye destek için mazottaki ÖTV’nin kaldırılması, 50 bin ilave öğretmen atanması, KOBİ’lere teşvik sağlanması, KOSGEB bütçesine 10 milyar TL ‘doğalgaz ve enerji desteği’ için ödenek konulması, 3600 ek gösterge, EYT’lilerin sorunlarının çözülmesi.” 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0