Corona İçin Zenginler Vergi Ödesin

Şu Corona virüsü bütün ülkelerin kimyasını bozdu. Ülkeler normal vergilerini toplayamaz halde. Dün vergisini aldığı kişi ve kurumlara, bugün de kendisi bakmak durumunda kaldı. İşletmeler ve çalışanları özel ihtimam ile devlet desteği ile ayakta durmaya çalışıyor. 
Vergisiz bu işleri örgütlemek bir yere kadar; hatta gelirsiz harcamanın hiç anlaşılır ve kolay yanı yok!
Latin Amerika, “Covid takmaz” Brezilya devlet başkanı Bolsonaro’nun, Covid-19’a meydan okumalarına alışık zaten. Brezilya cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro hem yok sayıp, hem de mücadeleden vazgeçmiyor. Başkan, her yeri dolaşıyor… Ama yine de Latinlerin kaynayan kazanı Brezilya… Eskiden nefret ettiği bir bölge olan Brezilya'nın kuzey doğusunda dahi oylarını arttırmaya devam ediyor. 
Arjantin Covid-19 için “ek vergi” koydu.  Devletler “Covid giderlerine yetemez oldu.” Masraflar arttı. Bu yüzden Covid ile mücadele eden işletmeler için tıbbi malzeme ve yardımların ödenmesi amacıyla Arjantin “en zenginlerinin” kapısını çaldı: “Bir defaya mahsus ‘ek vergi’ istiyor.”
Varlığı 200 milyon Arjantin pesosundan (2.3 milyon dolar veya 1.67 milyon sterlin) fazla olanların, ülke içinde beyan edilen varlıklar için yaklaşık % 3 ve yurtdışında tutulan varlıklar için% 5'in üzerinde vergi ödemesi gerekecek.
Bu vergi uygulaması ülkede yaklaşık 12.000 kişiye isabet etmiş görünüyor. Hükümet bu vergi sayesinde,  yaklaşık 3 milyar dolar toplamayı ümid ediyor. Bu kaynak sayesinde ülkede verilen bursların ve sosyal yardımların fonlanmasına da katkı olacak.
Arjantin senatosu "milyoner vergisi" olarak adlandırılan tek seferlik vergiyi, Aralık ayında 42'ye karşı 26 oyla kabul etti. Burada da sol gruplar, sermaye ile ortak hareket ederek bu vergilere karşı çıktı. O da başka bir çelişki: Merkez Sol, Cumhurbaşkanı Alberto Fernández tarafından getirilen tedbirleri, "el koyma" olarak nitelendirerek eleştirdi…
Bu tür vergiler için en korkulan husus, “kalıcı olma” ihtimalidir. Nitekim 1999 depremi sonrasında bir defaya mahsus getirilen “Özel İletişim Vergisi” 22 yaşını doldurmuş bulunmaktadır. Arjantin’de de Köy Dernekleri, bu verginin kalıcı hale getirilebileceğine dair endişeleri nedeniyle aleyhte görüş beyan etmektedirler.
Ancak Arjantin’in önemli bir gerçeği: “Fakir bir ülke” olmasıdır. Halihazırda yüksek yoksulluk oranlarını derinleştiren salgın, en çok fakirlere zarar verdi. Arjantin 45 milyonluk nüfusu ile Türkiye’nin yarısı kadar bir nüfusa sahip.  Ülke nüfusunun neredeyse% 40'ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. İşsizlik oralarda da sorun, %15’e dayanmış durumda. 
Dünyanın zenginlerini ölçe biçe bitiremeyen Oxfam'ın yıllık hazırladığı “Ekonomik Eşitsizlik” raporunda, Arjantin’ ek vergiler koymasını önermektedir. Mevcut krizden adil bir şekilde toparlanmanın anahtarı olarak da zenginlerin aşamalı vergilendirilmesi gerektiğine dikkat çekilmiş. 
Oxfam Raporu “Başkası üzerinden kurban kesmek.” Sözünü hatırlattı. Raporda diyor ki: "Koronavirüs salgını sırasında bazı şirketler kazanmaya devam etti. Onların elde ettiği fazla kar üzerinden bir vergi alınırsa, 104 milyar dolar ek kaynak üretebileceğini belirtmiş.” Böylece tüm işçiler için işsizlik koruması ve en yoksul ülkelerdeki tüm çocuklar ve yaşlılar için mali destek sağlanması için yeterli kaynak olacağını.” belirtmiş.
Arjantin'de yaklaşık iki milyon vaka var. Günlük 5 bin ölüm ve günde 7 bin kadar yeni vaka sayısı ile 50 bine dayanan toplam ölümleri, ülkenin kabusu olmaya devam ediyor.

 

YORUM EKLE
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0