POŞETTEN SONRA BİR ÜRÜN DAHA PARALI OLUYOR

Hangi ürün paralı olacak?

POŞETTEN SONRA BİR ÜRÜN DAHA PARALI OLUYOR

Çevrenin korunması adına poşetlerin ücretli olmasının ardından bir ürünün daha paralı olması bekleniyor. Bu kapsamda, ülkemizde 2022 yılında itibaren içecek ambalajlarında depozito uygulamasına geçilmesi gündeme geldi. Peki, uygulamanın nasıl olması planlanıyor? İşte tüm detaylar…

AK Parti Milletvekili Selman Özboyacı’nın kanun teklifi olan Türkiye Çevre Ajansı kurulması ve çevre ile ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin olarak kanun teklifinin bazı maddeleri Millet Meclisi’nde görüşüldü. Özboyacı, ülke kaynakları en doğru ve en verimli şekilde kullanmak istediklerini, gelecek nesillere de daha yaşanabilir bir çevre bırakmak istediklerini ifade etti.

Özboyacı, kurulması planlanan Türkiye Çevre Ajansı’nın faaliyetlerini ve amaçlarını anlattı, Özboyacı, “Çevrenin korunması ve iyileştirilmesi, yeşil alanların korunması, sıfır atık projesinin yaygınlaştırılması, bilimsel çalışmalar, müzeler kurmak, yurt içi veya yurt dışı herkesle iş birliği kurabilmek, tanıtıcı faaliyetlerde bulunmak, laboratuvarlar kurmak, çevre ile alakalı bütün konuları ele almak”

İÇECEK AMBALAJLARINDA DEPOZİTO UYGULAMASI BAŞLAYACAK

Özboyacı, 2022 yılından itibaren içecek ambalajlarında depozito uygulamasının başlayacağını, 1 liraya satılan içecek ambalajında depozito ücretinin bulunacağını ve tüketildikten sonra iade edildiğinde tüketiciye depozito ücretinin ödeneceğini belirtti.

Özboyacı, satış noktalarının ürünlerin üzerine depozito ücretini koyarak satacağını, vatandaşın bu ürünü normalde aldığından biraz daha fazla para ödeyerek alacağını, içecek şişesini otomata veya markete geri verdiğinde ise fazla ödemiş olduğu ücreti tekrar geri alacağını söyledi.

UYGULAMA NASIL OLACAK?

Örnek verecek olursak, normalde 1 TL’ye satılan bir meyve suyu, yeni uygulama ile 1.50 TL’ye satılacak, aradaki 50 kuruş depozito bedeli olacak, içecek şişesinin otomata veya markete geri bırakılması durumunda depozito bedeli geri alınabilecek. İçecek şişelerini markete veya otomata atmayanlar ise depozito bedellerini yakmış olacaklar.

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI

Özboyacı, depozito yönetim sistemi ile devlete her yıl 2 milyar TL katkı sağlanacağını belirtti. Birçok Avrupa ülkesinde bu sistemin yüzde 92 seviyesinde başarı ile gerçekleştiğini, Türkiye’de de hedefin 2024’ten sonra yüzde 90’ın üzerine çıkmak olduğunu belirtti.

POŞETLERİN ÜCRETLİ OLMASI KULLANIMI AZALTTI

Özboyacı son olarak, alışveriş poşetlerinden alınan 25 kuruşluk ücretin poşet kullanımını yüzde 80 oranında azalttığını, yıllık kişi başı 440 olan poşet tüketiminin, 90’a düştüğünü belirtti.

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2020, 07:20

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0