FAALİYET SÜRESİ DOLAN MADEN ŞİRKETİ ÇEVRECİLERLE KARŞI KARŞIYA

Ordu Fatsa'da Altın Madeni İşletmecisi Altıntepe Madencilik Çevreciler ile Karşı Karşıya Geldi!

Ordu'nun Fatsa ilçesinde altın madeni işletmeciliği yapan şirketin faaliyet süresi bitti. Şehircilik Bakanlığı'na çalışma alanını büyütme başvurusunda bulunan işletme, çevreciler ile karşı karşıya!

2020 yılında iki kez faaliyet süresi uzatılan, Ordu Fatsa'da altın işletmeciliği yapan şirketin Eylül 2020'de kapasite artırımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuru yaptığını ifade eden Ordulu çevreciler, söz konusu firmanın orman, tarım alanları ve suları tahrip ettiğini iddia etti.

 "Şirketin çalışma süresi bitti. Buradaki çalışma artık duracak. Hatta alanı büyütmek için başlatılan yeni ÇED’e onay verilmemelidir"

Fatsa'nın Yukarıbahçeler mevkiinde çalışma yürüten, siyanür ile altın işletmeciliği yapan Altıntepe Madencilik 2020 yılı içerisinde iki kez çalışma süresi uzatma talebinde bulunmuş ve onay almıştı. Çalışma alanını genişletmek isteyen firmanın karşısında duran Ordu Çevre Derneği ve Ekoloji Birliği temsilcileri, şu anda üzerinde çalışma yapılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetleme Genel Müdürlüğü tarafından verilme ihtimali olan onayın gerçekleşmemesi için çabalıyor. 27 Ocak 2021 Tarihinde Altıntepe Madencilik Faaliyet Süresi Doldu

Ordulu vatandaşların yıllardır Altıntepe Madencilik işletmesi ile mücadele ettiğini belirten Ordulular, firmanın çalışma alanındaki tarım, fındık bahçesi ve derelerin zarar gördüğünü iddia etti. Şirketin bölgeden gönderilmesini talep eden çevreci Ordulular arasındaki Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, yaşadıkları zor durumları anlattı.

 “O gün, bugündür. Şirketin çalışma süresi bitti. Buradaki çalışma artık duracak. Hatta alanı büyütmek için başlatılan yeni ÇED’e onay verilmemelidir. Sesimizi daha fazla yükselterek, toprağımıza, suyumuza, geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bugünden itibaren biten çalışmanın ek sürelerini takip edeceğiz yeni bir dilekçe yazacağız. Çalışma yapılıyor ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ordu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü hakkında yasal süreci başlayıp suç duyurusunda bulunacağız”

Şirketin Yollara ve Ormanlara Hafriyat Döktüğünü İddia Ettiler

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak firmanın bölgede keyfi uygulamalarda bulunduğunu iddia ederken, ormanlık alanlara hafriyat bırakıldığını söyledi:

“Burada olduğu gibi ülkenin her tarafında kural tanımazlık var. Yollara, ormana hafriyat döktüler. Şu an yeni ÇED süreci tamamlanmadan ağaçlar işaretleniyor. Bu nedenle hep birlikte ekolojik yıkımı engellemek için ortak çabamız sürecek. İklim değişikliğinden dert yanmanın anlamı yok. Ekolojik yıkıma neden olan bu tür çalışmalar durdurulsa iklim değişikliği olmaz”

Şirketin Çalışma Sürecinin Bittiğine Dikkat Çektiler

Özbucak, söz konusu şirketin çalışma süresinin bittiğini işaret ederek, Ordu'yu ve bakanlığı geleceğe sahip çıkmaya davet etti:

“Şirketin çalışma süreci bitti ama siyanür ve ağır metaller nedeniyle vereceği zarar devam edecek. O nedenle şirketin alanı büyütme girişimine izin vermeyelim. Geleceğimize sahip çıkma hakkımızı kullanalım” çağrısı yaptı.

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra : "Köylü Zarar Görüyor"

Firmanın çalışma yaptığı bölgede üretimin ve köylünün büyük zarara uğradığını ifade eden Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, enerji şirketlerinin doğayı pazar alanı olarak gördüğünü iddia etti:

“Ülkede uygulanan tarım politikaları nedeniyle üretici köylü olarak yoksullaşıyoruz. Tarımda dışa bağımlılık nedeniyle üretemez olduk; ürettiklerimizi de değerinde satamıyoruz. Bu yetmezmiş gibi maden ve enerji şirketlerinin tarım alanlarını yok etmeleri, sularımızı zehirlemeleri nedeniyle de zarar görüyoruz. Tarım, yaşam demektir. Tarıma verilen her zarar, geleceği yok etmenin adımıdır. Tüm Köy Sen olarak ekolojik yıkıma karşı durmak görevimizdir. Bu maden alanı kapatılmalı, alanı büyütmesine izin verilmemelidir.”

Derelerin Kardeşliği Fatsa Sözcüsü Osman Güvenalp "Ülkenin Kaynaklarının Rant İçin Kullanıldığını" İddia Etti

Derelerin Kardeşliği Fatsa Sözcüsü Osman Güvenalp, yaşadıkları zorluklara ve doğa varlıklarının aldığı hasarlara dikkat çekerek doğanın rant için kullanıldığını iddia etti:

"Her şeyimiz yabancı sermayenin kullanımına sunuldu. Artık hükûmetin umurunda bile değiliz. Hükümete göre artık yaşam alanları yok. Rant alanları var. Ülkenin tüm kaynakları sanki mezatta çıkarılmışçasına satışa çıkartılarak kısa vadede kâr elde etme mantığıyla ülkeye zarar verildiği görmezden gelinmektedir. Gel gör ki şu gördüğünüz coğrafyada yasalar çoktan çiğnenmiştir, hak edilmeyen sahalarda cebren faaliyetler devam ettiriliyor. Derhal bu yanlışlardan dönülmelidir"

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0