ÇEVRE MÜHENDİSLER MAĞDUR, ÇEVRE TEHLİKEDE!

Çevre Mühendisleri madğdur

ÇEVRE MÜHENDİSLER MAĞDUR, ÇEVRE TEHLİKEDE!

Çevre Mühendisleri Mağdur

Küreselısınmanın olduğu, çarpık kentleşmenin ve deprem sebebiyle ölümlerin yüksek oranda olduğu bu günlerde, çevre mühendisleri seslerini duyurmak istiyor. Çevre mühendisşerine belki de en çok ihityaç duyulan bu dönemde, atamalatrının alığıyla sınanıyorlar.

Pek çok branşın, 60-70 civarlarında puanlarla alımlarının yapıldığı bir önemde, çevre mühendisleri 90’a yakın paunlarla açıkta kaldıklarını dile getiriyorlar.

Sınavın iki yılda bir yapılması, mühendisleri daha da madur ediyor. Sosyal medya üzerinden etkinlik düzenleyen çevre mühendisleri, #kamuyacevremühendisilazım hashtagi ile trend topicler rasına girmişti. Son iki yılda yalnızca 46 kişinin atandığını belirten mühendisler, çevre için endişelerin yüksek oldğu “sıfır atık” konusunun gündemde olduğu bu süreçte, yetkililere ulaşarak sorunlarını anlatmak istiyorlar.

Çevre Ajansı Kuruluyor

12 Ekim tarihinde Çevre Ajansı’nın kurulacağı duyurulmuştu. Basında; “Çevreye ilişkin düzenlemeler içeren teklif komisyondan geçti. Yapılacak değişiklikle, depozito uygulaması geri gelecek, çevreyi kirletenlere ceza verilecek, elektrikli scooter kullanımına da yeni düzenleme getirilecek, Çevre Ajansı kurulacak. Depozito düzenlemesinden, elektrikli scooterlara; çevre cezalarından çevre ajansının kurulumuna birçok düzenlemeyi içeren teklif komisyondan geçti. Artık yere çöp atmanın, çevreyi kirletmenin faturası ağır olacak. Çevreyi kirletenlere bin lira ceza verilecek. Çevre Komisyonu'nda kabul edilen teklifle, Çevre Ajansı kurulacak. Sıfır atık sistemi ise tek elden yürütülecek. 2022'den itibaren depozito sistemine geri dönülecek.

Kullanımı gitgide artan elektrikli scooterlar da yasal düzenlemeye kavuşacak. Buna göre, 15 yaşından küçükler scooter kullanamayacak. Scooterların sağa ve sola dönüşlerde geçiş üstünlüğü olacak. Belediyeler, elektrikli scooter ve bisikletler için yol, şerit ve şarj istasyonu yapmakla yükümlü olacak. Teklifle, akaryakıt istasyonları ve dolum tesislerinin denetimleri artırılacak. Dere yataklarından izinsiz kum çekenlere 300 bin liraya kadar ceza verilecek. Kapalı koylarda ve sit alanlarında balık çiftliği kuranlara 100 bin lira ceza kesilecek. Teklifin kısa süre içinde Genel Kurula gelmesi bekleniyor.” şeklinde duyurulmuştu.

Peki Ya Mühendisler?

Öğretmen, sağlık çalışanı gibi mesleklerin atanma sıkıntısı tüm Türkiye’de biliniyor. Ancak mühendis atamaları kamuoyunda malesef konuşulmuyor. Yalnızca çevre mühendislerinin değil, endüstri, bilgisayar, jeoloji, harita mühendileri gibi pek çok mühendislik dalı aynı sorunla boğuşuyor.

Sosyal Medyada İkinci Etkinlik

Çevre mühendislerinin  5 kasımda gerçekletirdikleri etkinlikte, 20 bin tweet atıldı ve mühendisler 3 saat boyunca gündemde kaldı. Ancak çevrenin küresel anlamda tehlikede olduğu günümüzde, 3 saat gündemde kalınması yeterli değil.

“Bizler Bu ülkenin aydınlık geleceğinde söz almak ve ilerleme yolunda bayrağı alıp daha da ileriye taşımak için çaba göstermek isteyen, mesleğini büyük özveri ile icra etme hayalleri taşıyan çevre mühendisleriyiz.

Tüm dünyada etkili olan covid-19 ve onun getirdiği sağlık ve ekonomik zararların bizlere yansıması olan işsizlik neticesinde mevcut durumda binlerce Çevre Mühendisi mezunumuzun özel sektör ve kamuya olan yönelimleri sonuçsuz kalmıştır. İstihdamın azlığı bizlerin temel problemi haline gelmiştir.

Pek çok Çevre Mühendisi, KPSS'ye hazırlanarak kamu kurumlarında mesleğini ifa edebilmek ve topluma fayda sağlayabilmek için emek vermektedir. Ancak son 4 yılda kamu kurumlarına yapılan merkezi atamalarda bölümümüze ayrılan kadro sayısı sadece 68'dir. Çevre Mühendislerine ihtiyaç olduğu halde ve Sıfır Atık gibi projeler gündemde olmasına rağmen kamuda atama sayılarının yetersiz olması sebebiyle hem mezun meslektaşlarımız açısından istihdam sorunu doğmakta hem de kamu kurumlarının hizmetleri istenilen seviyede yürütülememektedir. Üstelik kurumlarda merkezi atama yerine açıktan alımların yapılması yüksek KPSS puanına sahip meslektaşlarımızın atanmasını daha da zorlaştırmakta ve yaşanan bu mağduriyetler bizi geleceğimiz adına endişelendirmekte, umutsuzluğa sevk etmektedir.

Bizler çevre mühendisleri olarak çevreyi ve insan yaşamını doğrudan ilgilendiren kamusal hizmetlerin gerçekleştirilmesi noktasında süreçlere daha fazla dahil edilmek ve sürdürülebilir çevre politikalarına katkı sunmak istiyoruz. Çevre Ajansı, Sıfır Atık uygulamaları gibi çevre mühendisliği alanını doğrudan ilgilendiren projeler doğrultusunda çevre mühendislerinin istihdamının merkezi atamalarla artırılmasını  bekliyoruz.

Saygılarımızla.” Şeklinde açıklamada bulunan mühendiler, seslerinin duyulmasını istiyor. Hem türkiye’nin, hem dünyanın geleceği için, çevre konusunda eğitim almış mühendislerin atamları konusunda gerekenlerin yapılması son derece büyük önem teşkil etmektedir.

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2020, 23:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0