EGE'NİN HABER PORTALI
2020-07-18 14:41:24

CHP KURULTAYINDA İZMİR DEN PM YE KİMLER GİRECEK!

Bünyamin Kütük

kutuk@egeajans.com 18 Temmuz 2020, 14:41

CHP KURULTAYINDA İZMİR DEN PM YE KİMLER GİRECEK!

Değerli okuyucularım bugünkü köşe yazımızda, yaklaşan CHP kurultayının durum tespitini yapmak, ayrıca İzmir den PM ye kimlerin girmesi bekleniyor onları sizlerle paylaşacağım. Öncelikle siz okuyucularıma daha önceki yazdığım “CHP kurultayında Aziz Kocaoğlu mu Tuncay Özkan mı” yazısına göstermiş olduğunuz ilgi için yürekten teşekkür ederim. Bu yazı 17.138 tıklanmıştır bana gösterdiğiniz güvene ilgiye teşekkür ediyorum. Köşe yazılarımı kimseye taraf olmadan, kimseye bükülmeden yazacağımı herkese garanti ediyorum. Bu konuda şahsıma olan güvene tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

Yaklaşmakta olan CHP kurultayı bütün dünyanın başına bela olan korona virüs tedbirleri yüzünden sanırım biraz sönük geçecek. Alıştığımız gördüğümüz parti örgütlerinin tamamının orada olduğu coşkulu bir kurultay olmayacaktır. Bu kurultayda maalesef değişim beklentileri gerçekleşmeyecektir. Ama değişiklikler olacaktır. Ülkemizdeki konjonktür tamamen muhalefetten yanadır. Ekonomi çökmüş, adalet iflas etmiştir. Kamuoyu araştırmalarında %28 lere kadar gerilemiştir. Ne yazık ki iktidardan kaçan oylar bir havuza toplanıyor ve bunun sadece 1-2 puanı CHP ye geliyor. Diğerleri havuzda bekliyor. Bu konuda sosyologların söyledikleri; CHP’nin MYK sına çok büyük bir güvensizlik vardır bu MYK belli oranda değişmez ise yine aynı tas aynı hamam olacaktır.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, en güçlü dönemini yaşamaktadır. Bu değişimleri yapabilir mi? Kuşkuluyum. Neden? Derseniz. Görünen MYK’nın dışında CHP de görünmeyen gizli bir MYK vardır. Bunlarda devlet refleksiyle hareket ederler. CHP’nin derin ve derin siyasetçileri Faik Öztırak, Erdoğan Toprak, Tuncay Özkan ve Bülent Kuşoğlu gibi siyasi derinliği olan kişiler bu değişimin olmasına acaba göz yumarlar mı? Ama görülen gerçek şudur ki, sağdan gelen devşirmeler ile bu iş olmuyor. CHP’yi sağa çekme operasyonu devam ediyor. Bu gidişatın sonun ikinci bir Ekmelettin faciası daha olur ise şaşırmam.

Sayın Kılıçdaroğlu geçen bayramda teamüllerinin aksine İYİ PARTİ Genel Başkanı Meral Akşener’e bir ziyarette bulundu. Oysa Meral Akşener’in Kılıçdaroğlu’na gelmesi gerekirdi. Bu ziyaret iki türlü yorumlandı. Birincisi sayın Kılıçdaroğlu Meral Akşener’e benim “Cumhurbaşkanı adayım sensin. Rahat ol!!” Demiştir. İkincisi iktidar kamuoyunda CHP’yi HDP ile iş birliği yapmak ile suçlayıp İYİ PARTİ ile olan ittifakı sonlandırmak istemiştir. Bunu gören Kılıçdaroğlu, Meral Akşener’e sen rahat ol CHP’yi HDP çizgisine taşımak isteyen 10 Aralıkçıları tasfiye edeceğim. Tasfiye değil ama oranı belli olmayan bir temizlik olur. Örgütün büyük tepkisini çeken Sezgin Tanrıkulu, Seyit Torun, Veli Ağababa, Bursa seçimlerini kaybettiren Orhan Sarıbal bundan nasiplerini alır mı bilmem fakat görünen odur ki Aykut Erdoğdu, İlhan Cihaner, Gökçe Gökçen ve Selin Sayakböke büyük bir ihtimal ile liste dışı kalacaktır. Peki, Sayın Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer alacak? Yeni gözdeler kimlerdir? Eski Bakan Ertuğrul Günay’ın yeğeni Yiğit Günay, eski İstanbul il başkanı Cemal Canpolat Ankara mv. Murat Emir, Afyon Karahisar mv. Av. Turak Aydoğan ve Bursa Nilüfer Belediyesinin efsane başkanı Mustafa Bozbey ( büyük ihtimalle de MYK da da olacaktır.) bu kurultay büyük ihtimal ile Sayın Kılıçdaroğlu’nun son kurultayıdır. Halef olmak için büyük çabalar gösteren 10 Aralıkçıların önde gelen isimlerinden (CHP vakfa dönüşsün diyen) Oğuz Kaan Salacı umduğunu bulacak mı? Yoksaaaaaa….. bir vakıf kurup başına mı geçecek. Bu kurultayda Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın içerisinde bulundukları birliktelik genişleyerek devam ediyor. Amaaaaaaa CHP ‘nin kurt siyasetçilerinden “Dede” lakabı ile alınan Sayın Önder Sav’ın 22 kişilik listesi yani irade gurubu hayli etkili olacak gözüküyor. Hiç kimse şaşırmasın bu grubun 300 – 350 arasında delege yapısı vardır.

İzmir e gelirsek ilginç gelişmeler oluyor. Matematikte elma, armut, patlıcan yan yana gelip toplanmaz. Lakin siyasetin matematiğinde bunlar alt alta üst üste toplanır çarpılır. Siyasetin zemini kaygandır. Kimileri balçık çamurda terlikle gezer kimileri de çizme giyer. İl Başkanı Sayın Deniz Yücel rotayı Büyükşehire doğru kırmıştır. Daha öncelerindeki çekişmelerin aksine Büyükşehir ile bir anlaşmanın içerisine girmiştir. Sakın ha kimsede inkâr etmesin Büyükşehirdeki Belediye Meclisi komisyonları bunun canlı örneğidir. Erk böyle bir şey. İl Başkanı Sayın Deniz Yücel 600 ün üzerinde delegesi olan bir seçimde 258 oy ile gelmiş ise orada oturmak biraz zorlaşıyor. Zorunlu uzlaşmalar kaçınılmaz oluyor. Görünen odur ki Sayın Rıfat Nalbantoğlu Kılıçdaroğlu’nu anahtar listesinde olacaktır. Anahtar listede yer almak için mücadelede Konak Belediye Başkanı Abdül Batur un prensi Ednan Aslan, Aziz Kocaoğlu’nun da desteğini alarak PM’ye girer ise çok sürpriz olmaz. Kendisini birinci bölgeye adayan 2. Bölgeyi adeta unutan benimde her zaman destek verdiğim Tacettin Bayır olur mu olur olmaz ise de şaşırmam. Sayın Sevda Erden Kılınç’a gelince kızmasın ama bence sıfır çekecek. Sayın Murat Bakan PM’ye girer mi? Zor gözüküyor. Gözü kulağı YDK da.CHP eski genel sekreteri Kamil Okyay Sındır'ı bir kenara yazın unutmayın. İl Başkanı Sayın Deniz Yücel’in kankası YDK üyesi Mahir Polat Bornova da Mustafa İduğ ile yollarını ayırdıktan sonra ikinci bir Mustafa buldu. Siyaset bu Sayın Mustafa Özuslu ile yakınlaşması inşallah ilelebet devam eder. Kurultayda umduğunu bulamaz ise bu olayın mimarı Sayın Mustafa Özuslu ile beraberliği devam eder mi vallahi bilemiyorum siyasette her şey oluyor. Sayın Aziz Kocaoğlu PM için aday olmayacak ama gözlemlediğim kadarı ile Tuncay Özkan ekibinin bir yere gelmemesi için bütün ağırlığını koyacaktır. Şu siyaset nelere kadir. Sayın Aziz Kocaoğlu, Sayın Deniz Yücel ve Büyükşehir el ele kol kola. Tuncay Özkan cephesinde ise ilginç ayrılıklar olabilir. Yol arkadaşı Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu’nu çekim alanına girmiştir. Buradan da Sayın Mustafa Özuslu Başkana da selam göndereyim. Sakın beni yalanlamasın. Siyaset duvarın arkasını görme sanatıdır. Siyasette dama değil satranç oynayanlar hep saygı duydum.

CHP de siyaset derinliği olan Tuncay Özkan da sanırım boş durmayacaktır. Kendisinin ötesinde Şakir Başak’ında PM ye girmesi için mücadele edecektir. Ya olmaz ise bir ayrılık olmasın? Yine İzmir’den gördüğüm kadarı ile piyasada Büyükşehir’in ekibi diye bir zamanlar İl Başkanlığı için adı lanse edilen Devrim Barış Çelik’in de çalışmalarını izliyorum. Devrim Barış Çelik PM de olur ise İzmir’de hesaplar yeniden sil baştan olmasın?

Değeli okuyucularım bizim evde elektrikler kesik. Şükür ki sular akıyor. Geceleri çok sıcak klima çalışmıyor, vantratör yok. Mecburen sıcaktan korunmak için kapı pencere açık yatıyorum. Ama sabaha karşı açıkta kalan yerler üşüyor. Hepinizin affına sığınarak yazıyorum kıçım açıkta kalınca garip garip rüyalar görüyorum. Sayın İl Başkanım Deniz Yücel kurultaydan sonrada yerinde kal.

Hoşça kalın sevgiyle kalın.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.