EGE'NİN HABER PORTALI

ÇEVRECİ ENERJİDE KAZANAN YEKA-GES 3

ÇEVRE

Ülkemizin güneş enerjisi gücüne güç katacak 74 yarışma sonucu 1000 MW kapasite ile mini YEKA-GES 3 yarışmalarını tamamlandı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Çevreci Enerji Derneği yönetim kurulu başkanı Tolga Şallı, Türkiye’nin güneş enerjisi ile daha da güçleneceğini ifade etti. Güneş enerjisi yatırımlarının hem enerji bağımsızlığı hem de iklim krizi ile mücadele noktasında çok önemli olduğunu ifade eden Şallı “Bin MW’lık santrallerden üretilecek elektrik ile binlerce evin, fabrikanın elektriği karşılanacak, istihdam yaratılacak ve karbon salınımı azaltılacak” dedi.

Tolga Şallı “YEKA yarışmasında ortalama fiyat kilovatsaat başına 21,8 kuruş oldu ve gün geçtikçe fiyatlar düşmekte. 9 Mayısta yapılan yönetmelik değişikliği ile güneş enerji sektörünü çok hareketlenecek.” İfadelerini kullandı.

“İdari süreçlerin iyi yönetilmesi gerekiyor”

İdari süreçlerin dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade eden Tolga Şallı; “YEKA GES 3 yarışmaları 10 ila 20 MW kapasite tahsisli yarışmalar olup, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’ne göre EK-1 listesinde yer almaktadırlar. Tüm yatırımcılar mevzuat gereği ÇED süreçlerini yöneteceklerdir. ÇED süreçleri oldukça yoğun bürokratik bir süreç olup içinde birçok riski barındırmaktadır. Neredeyse 40-50 kurum ve kuruluştan izin, onay ve görüş alınmakta. ÇED raporlarına bağımlı kalınmamalı, yatırımla ilgili olabileceğini düşünülen her konuda bilim insanlarından, üniversitelerde destek alınmalıdır.” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.